Trump avslöjar domarkandidat: ”Kvinnors liv i fara”

avMartin Schori

Den 81-årige domaren Anthony Kennedy lämnar USA:s högsta domstol.

På måndagen ska Trump avslöja vem han vill se som ersättare.

Ett beslut som kan få stora konsekvenser för amerikansk politik under flera decennier.

Många presidenter får inte ens en chans att utse en domare. Men Donald Trump har redan fått göra det två gånger.

På måndagen ska presidenten avslöja vem han vill se som ersättare till Anthony Kennedy, som går i pension. Beslutet kan färga USA:s lagstiftning under årtionden, då domarna i genomsnitt sitter i 17 år.

Den här gången är utnämningen dessutom extra känslig. Domstolen har nio ledamöter, som brukar delas upp i två läger: ett konservativt och ett mer liberalt. I praktiken handlar det om hur domarna tolkar författningen och just nu är ”ställningen” 5–4 mellan konservativa och liberala.

Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Neil Gorsuch var den första domaren Trump fick tillsätta.

Kennedy utsågs av Ronald Reagan och tillhör den konservativa falangen, men han har ofta gått sin egen väg. I flera uppmärksammade mål – som till exempel legaliseringen av homosexuella äktenskap – har han röstat med den liberala sidan. Kennedy ses därför som en vågmästare i domstolen.

När Trump nu får chans att tillsätta en ny domare befarar många att han ska utse en mycket konservativ kandidat, och därmed förstärka de konservativas makt.

Bäddat för politisk strid

Högsta domstolen är den sista utposten i USA:s system med maktfördelning. Den tar ofta sig an känsliga frågor som abort, hbtq-rättigheter och immigration. Räkna därför med en stor politiskt strid, där demokraterna kommer bekämpa en allt för högerinriktad domare med näbbar och klor.

Den demokratiske senatorn Kirsten Gillibrand menar att Kennedys pension leder till en situation där ”kvinnors liv är i fara”.

– Att ge Trump chansen att utse Kennedys efterträdare hotar aborträttigheterna och lyfter frågan om vi kommer börja arrestera kvinnor som tar beslut om sina egna kroppar, säger hon till New York Times.

Trumps kandidat måste först godkännas av senaten. Just nu har republikanerna majoritet i kammaren, men det stundande kongressvalet i november kan ändra på det.

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer uppmanar nu republikanerna att vänta med att rösta till efter kongressvalet.

– Senaten borde dessutom avfärda alla domare som skulle stjälpa ”Roe v Wade (USA:s lag om fri abort, reds anm) eller underminera viktiga viktiga hälsoreformer, sa Schumer.

Väckte stort raseri

Trump fick utse en domare redan efter tio dagar som president. Hans kandidat Neil Gorsuch godkändes efter många turer, i något som brukar beskrivas som presidentens första politiska framgång. Gorsuch tillhör den konservativa sidan, men eftersom hans företrädare Antonin Scalia också gjorde det fick utnämningen begränsad påverkan på domstolens balans.

Tidigare kunde demokraterna blockera en utnämning med så kallad filibustering*. Men i samband med den förra nomineringsprocessen av Gorsuch tog republikanerna bort den möjligheten, något som väckte stort raseri hos demokraterna.

Trump har sagt att han begränsat sitt urval till fyra kandidater, efter att han bollat namnen med konservativa intressegrupper.

Högsta domstolen inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande makten, som kongressen har. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag från 1789.

Även Barack Obama fick utse två domare.