Skogsbränder härjar – 30-tal fastigheter evakueras i Värmland

Flera VMA utfärdade

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-07-01

En kraftig skogsbrand har brutit ut i Värmland.

Branden sprider sig okontrollerat – och myndigheterna har gått ut med en varning för röken runt trakterna kring Hagfors.

Nu evakueras ett 30-tal fastigheter.

Under hela söndagen har räddningstjänsten ryckt ut till olika skogs- och markbränder runt om i landet.

Värst drabbat – hittills i dag – är Värmlands län.

Klockan 12.48 fick brandkåren flera samtal om en rökpelare i Hagfors. När man anlände till platsen möttes de av en omfattande skogsbrand. Sex brandstationer arbetar med släckningsarbetet på marken – samtidigt som helikoptrar vattenbombar från luften.

– Det är 300 gånger 600 meter som brinner. Vi har inte fått kontroll på branden och den sprider sig fortfarande, säger Håkan Finnkvist, räddningschef i Hagfors.

Vid 18.30-tiden gick myndigheterna ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, i Hagfors kommun.

Ordern: Evakuera fastigheter

De boende uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är rök som ligger på här och vi har ännu inte kommit i kapp branden, utan nu är det tre helikoptrar som vattenbombar, säger Håkan Finnkvist.

Vid 20.30-tiden beslutade polis och räddningstjänst att evakuera ett 30-tal fastigheter.

Även länsväg 931 har stängts av för trafik.

– Elden är så nära den här vägen så vi ska säkerställa att det inte kommer in bilar, säger Christina Hallin, polisens presstalesperson.

Flera bränder runt om i Sverige

Ytterligare ett VMA har utfärdats. Boende i Oskarshamns kommun uppmanas att gå inomhus efter att ett stort skogsområde i Mellingerum står i lågor.

Det brinner även på fler håll i landet. Vid 11-tiden bröt en brand ut intill järnvägsspåret i norra Örebro.

Enligt räddningstjänsten var det gnistor från ett bromsande tåg som orsakade branden. Elden har spridit sig snabbt och startat flera andra bränder längs tågspåret på sträckan mellan Ställberg i Örebro län och Ludvika i Dalarna.

– Sträckan är nu flera kilometer längs järnvägen. Vi har 40 brandmän på plats som arbetar, och fått stöd från en helikopter som vattenbombar, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes Brandkår.

I samband med branden fattade även tåget eld.

Vid 21-tiden meddelade räddningstjänsten att hela det brandhärjade området inte är under kontroll.

– I den östra och västra delen har vi någorlunda kontroll, men i den södra delen har vi inte kontroll på elden, så vi kraftsamlat och vattenbombar, säger Martin Duberg.

Ett område på 15–20 hektar brinner i skogen norr om Överkalix.

– Vi kämpar på så gott det går, säger Urban Larsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Överkalix.

– Läget är inte under kontroll, branden växer ännu och det här är mitt ute i ödemarken.

Flera tågstopp

På grund av de många mindre bränderna och rökutveckling längs järnvägen har tågtrafiken stoppats på flera ställen i landet.

  • Mellan Borlänge och Ställdalen härjar en större skogsbrand och har orsakat tågstopp. Prognosen är satt till klockan 21.
  • I Västerbotten mellan Vännäs och Umeå har en kontaktledning rivits ner och orsakat en brand. Det väntas vara släckt och åtgärdat sent i kväll. Ersättningsbussar trafikerar sträckan.
  • Södra Stambanan mellan Nässjö och Stockaryd har stoppats. Det påverkar även SJ-tågen mellan Stockholm och Malmö, och mellan Växjö och Jonköping. Lågorna har även bränt av en kontakt ledning. Trafiken kan släppas på tidigast klockan 21.

SMHI: ”Riktigt torrt”

SMHI har utfärdat risk för skogsbrand i hela Götaland, Svealand och södra Norrland förutom Jämtlandsfjällen.

– Vi har haft riktigt torrt väder under en lång tid, det har medfört att det har blivit riktigt torrt i skog och mark, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Tittar man på hur prognosen ser ut framöver så håller det här torra vädret i sig, det kommer att bli allt torrare och det kan under veckan bli mycket torrt eller extremt torrt på en del håll i Götaland och Svealand.

Bränderna kan starta snabbt.

– Det kan räcka med bara en gnista för att en brand ska starta om det är tillräckligt torrt i marken, en gnista från en skogsmaskin, att någon är oaktsam och slänger en fimp på marken eller om en gnista från en grill eller eld flyger iväg kan det göra väldigt stor skada.

Behöver regn

Det råder redan nu eldningsförbud i många delar av landet och prognosen för veckan är fortsatt torrt väder.

– När det väl kommer in lite nederbörd så är det väldigt små mängder, det fuktar bara markytan lite kort, säger Alexandra Ohlsson.

– Vi behöver ett mer ihållande regn som kan blöta upp även längre ner i marken.

Följ ämnen i artikeln