Hemligt avtal mellan NSA och FRA

Publicerad 2013-12-08

USA har haft tillgång till FRA:s kabelregister sedan 2011.

Och samarbetet växer – rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Enligt läckta hemliga dokument som SVT tagit del av står det att USA har haft tillgång till FRA:s kabelavlssning sedan 2011.

Uppgifterna kommer från de NSA-dokument som visselblåsaren Edvard Snowden tidigare har läckt.

”Skyddad relation”

Uppdrag granskning avslöjar även att USA haft tillgång till svenska underrättelseuppgifter sedan 1954 då Sverige ingick ett superhemligt avtal, det så kallade UKUSA-avtalet, med USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. När UKUSA avvecklades 2004 hade täta samarbeten mellan NSA, FRA och brittiska GCHQ i bilaterala samarbetsavtal – Fyra år innan FRA-lagen fanns.

Amerikanerna är medvetna om hur politiskt känsligt det här är för Sverige och ett dokument från den 6 juni 2006 behandlar de frågan.

”Relationen med Sverige är skyddad på topphemlig nivå på grund av landets politiska neutralitet”.

Detta var under en period när Sverige var uttalat alliansfria.

”Pålitlig samarbetspartner”

Och samarbetet har växt under åren. I ett dokument som är från den 18 april i år står det:

”NSA:s samarbete med FRA, en utomordentligt kompetent, tekniskt innovativ och pålitlig samarbetspartner, fortsätter att växa. FRA gav NSA tillgång till sina insamlade kabeldata 2011 och tillhandahöll därmed unika uppgifter om högprioriterade ryska mål”, skriver SVT.

I ytterligare ett dokument som är från i år skriver NSA att de vill fortsätta samarbetet med FRA:s insamling av kabeldata, eftersom det har resulterat i ”unika uppgifter inom högprioriterade områden”.

”Kan inte svara”

Tidigare har FRA:s generaldirektör uppgett att information som lämnas över till myndigheten utländska motsvarigheter gallras noggrant.

På frågan om det stämmer att NSA har tillgång till FRA:s signalkabel svarar FRA:s talesperson Fredrik Wallin:

– Jag kan inte yttra mig om påstående om enskilda länder men rent generellt så är det så att utbyte av material kan ingå i våra internationella samarbeten. Men det är alltid en delmängd av den information som vi samlar in som vi väljer att lämna i från oss till andra länder, säger han till Aftonbladet.

FRA arbetar på uppdrag från regeringen, centrala civilia och militära myndigheter. Myndigheten får enligt lag samverka med motsvarande organisationer i andra länder.

Kan de ha tillgång?

– Det går inte till på det sättet. Vi kan utbyta olika typer av information, det kan gälla underrättelserapporter, det kan gälla tekniska frågor, eller det kan gälla inhämtad mat. Men det är alltid en delmängd av de material som vi inhämtar som vi lämnar i från oss där vi valt ut det vi vill lämna ut.

Om uppgifterna stämmer – är det då ett lagbrott?

– Jag vet inte, jag kan inte analysera varenda ord i det där. Men jag kan redogöra för hur det går till och det är inte så att någon annan får direkt tillgång till hela kabla, säger Fredrik Wallin.

Varför skriver de så?

–  Jag kan inte svara på varför det står så i det där pappret.

Har NSA fel?

– Kan jag inte uttala mig om.

Du kan väl dementera om det stämmer eller inte?

– Tyvärr, jag kan vare sig bekräfta eller förneka den typen av uppgifter.