Antikt kundklagomål möter nutiden

Uppdaterad 2015-03-04 | Publicerad 2015-03-03

Brukar du bli tokig på att sitta i kö för att få kundservice?

Var glad att du inte levde i Mesopotamien för 3 750 år sedan.

Då hade du behövt skära in ditt klagomål på en lerplatta.

Det är tidningen New Scientist som skriver om vad som kan vara världens äldsta kundklagomål.

För drygt 3 750 år sedan satte sig en person vid namn Nanni ner för att sammanfatta ett klagomål efter en kopparaffär i antika Mesopotamien. På en lerplatta skriver han och förklarar sitt missnöje för säljaren, en person vid namn Ea-nasir.

Bland annat skriver Nanni att kvalitén på kopparen var bristfällig.

”Vem tar du mig för när du behandlar mig med ett sådant förakt?” fortsätter Nanni.

Plattan är känd sedan tidigare och finns på The British Museum i London. Men i helgen fick den världens uppmärksamhet. En diskussion startades på nätforumet Reddit när en användare beskrev Nannis platta som ett antikt kundklagomålsmejl. Samma klagomål som idag, bara en lite annorlunda informationsgång.

Har lång historia

Mesopotamien är ett område mellan floderna Eufrat och Tigris i Irak. Området beskrivs ofta som ”civilisationens vagga” och har en historia som sträcker sig drygt 5 000 år bakåt i tiden. I Mesopotamien utvecklades det tidigaste skriftspråket kilskrift. Människor skrev om dagliga händelser på lertavlor som i många fall överlevt fram tills i dag. Ursprunget till att skriftspråket en gång skapades är enligt historiker bland annat att människor behövde samla information för att kunna ha ordning vid till exempel affärer.

Följ ämnen i artikeln