Så vände 6-åringen mobbarna ryggen

Publicerad 2016-04-28

Svenska aristen DayDays 6-åriga son kom hem och berättade om hur hans hudfärg gjort att några pojkar kallade honom "bajskorv". När hon fick höra om hans reaktion blev hon väldigt stolt.

– Jag tänkte att jag har gjort rätt och att jag har gett honom bra vägledning i livet, säger hon till Aftonbladet.

När DayDays 6-åriga son kom hem från förskolan i veckan berättade han för henne att tre äldre okända pojkar skrattat och kallat honom för ”bajskorv” på grund av hans hudfärg. DayDay, som kände hur ilskan bubblade, frågade hur han hade reagerat. I ett Facebookinlägg skriver hon hur han svarade: ”Jag gav dem inte så mycket.. inte ens en sekund att fortsätta.. så jag vände ryggen...och sa: jag är stolt över hur jag än ser ut.. Och vad ni än tycker har ingen betydelse”.

"Han är vacker som han är"

DayDay kände sig väldigt stolt när hon hörde hans reaktion.

– Jag tänkte att jag har gjort rätt och att jag har gett honom bra vägledning i livet. Jag har lärt honom att alla är lika mycket värda och att han är vacker som han är, säger hon till Aftonbladet.

"Inget utseende är rätt eller fel"

Hon berättar att han tidigare har undrat över varför han ser ut som han gör.

– När sonen har undrat varför han har lockigt hår och varför hans hudton är mörkare än min så berättar jag om hans ursprung och att hudfärgen ser olika ut på alla människor. Det lockiga håret och de mörkare dragen har han fått efter sin pappa, säger DayDay och fortsätter:

–  Det finns inget utseende som är rätt eller fel. Vi ser alla olika ut. Det viktigaste av allt är att inte påverkas av vad andra tycker – i slutändan så är det så att "Du är jag och jag är du” har jag sagt till honom.

"Religion och påbrå spelar ingen roll"

Förskolan vet om händelsen och ser allvarligt på den. DayDay tror att pojkarna uttrycker sig så här på grund  av påverkan från omgivningen tror DayDay, antingen från skolan eller hemifrån.

– Det här snacket kan ha förekommit vid ett matbord där barnen suttit och lyssnat, säger hon och tillägger:

– Barn borde lära sig att var vi än kommer ifrån inte har någon betydelse. Det spelar ingen roll vilket påbrå eller vilken religion du har – du är lika fin som alla andra.

ANNONS