Föddes i Auschwitz: ”Världen har glömt”

Publicerad 2016-02-11

Angela Orosz.

Angela Orosz föddes i Auschwitz och överlevde mirakulöst. Nu ska hon vittna i den tyska rättegången mot före detta lägervakten Reinhold Hanning. Samtidigt oroar hon sig för att världen har glömt.
– När jag hör att antisemitism och extremism ökar i Europa blir jag arg, säger hon till AFP.

Angela Orosz vägde bara en tredjedel av vad ett normalt spädbarn gör när hon föddes i Auschwitz och undkom döden för att hon var så svag att hon inte kunde gråta, skriver AFP. Idag har Angela Orosz hunnit fylla 71 och bor i Montreal i Kanada. I februari ska hon avlägga sitt vittnesmål i den tyska rättegången mot Reinhold Hanning, en före detta vakt vid Auschwitz, som hon säger var en del av ”mordmaskinen” som tog 1,1 miljoner människoliv i lägret.

– Eftersom så lång tid har gått så är det viktigt att de sista kvarvarande överlevarna berättar om det. Jag är antagligen den yngsta av dem, men för mig är det en plikt att hålla minnet vid liv, säger Angela Orosz till AFP.

Har påverkat hela hennes liv

Angelas födelse var nästan ett mirakel. Hennes mamma var gravid när hennes föräldrar kom till Auschwitz i maj 1944. Båda föräldrarna sattes i hårt arbete och hennes pappa dog av utmattning, medan hennes mamma var så undernärd att graviditeten inte syntes förrän i sjunde månaden. Angelas gravida mamma blev också utsatt för ett av den ökända läkaren Josef Mengeles experiment, en steriliseringsprocedur där de satte in ett brännande ämne i hennes livmoderhals. Mamman överlevde både experimentet och Auschwitz. Trots att Angela bara tillbringade sitt livs första månad i Auschwitz, innan det blev befriat i januari 1945, så har det påverkat hela hennes liv. Som barn vägde hon för lite och som vuxen blev hon inte längre än 152 centimeter lång, till följd av misshandeln hennes gravida mamma utsattes för i lägret.

”Vi kan inte förlåta”

Förra året beslutade sig Angela för att besöka Auschwitz tillsammans med två av sina vuxna barn. Där träffade hon en tysk advokat som bad henne att vittna vid rättegången mot Oskar Groening, känd som "Auschwitz bokhållare”.

– Först sa jag nej. Sedan hörde jag vittnesmålet från en av de överlevande som omfamnade och förlät Groening i rättssalen och mitt blod kokade. Vi överlevare kan inte förlåta i sex miljoner mördade människors namn. Då bestämde jag mig för att vittna, säger hon till AFP.

I april förra året dömdes Groening till fyra års fängelse för medhjälp till mord på 300 000 personer. Angela kan inte förlåta honom eller de andra lägervakterna och hon säger att den terror som nazisterna orsakade måste bli ihågkommen.

– Det verkar som om världen är väldigt glömsk och när jag hör att antisemitism och extremism ökar igen i Europa, blir jag arg. Men samtidigt blir jag övertygad om att de här rättegångarna måste hållas, säger Angela Orosz till AFP.