231 500 ”fattigpensionärer” – och snart kan de bli ännu fler

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2018-05-05

Minst 231 500 svenska pensionärer har så låga pensioner att de klassas som fattiga.

Men det kan bli värre, om inte politikerna gör något.

– Om man inte ändrar på skattereglerna och grundskyddet så kommer förmodligen andelen fattigpensionärer att öka, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

De kallas fattigpensionärer.

Och har så låg inkomst att de hamnar under gränsen för relativ fattigdom i Sverige.

Det innebär att, när skatten är betald, så har de en disponibel inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige.

I Sverige låg fattigdomsgränsen vid 11 830 kronor per månad i nettoinkomst 2016.

Av Sveriges två miljoner pensionärer hade 12 procent en inkomst som låg under fattigdomsgränsen 2016, enligt Pensionsmyndigheten.

Det är 231 500 fattigpensionärer.

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Men fattigpensionärer är ett begrepp som Pensionsmyndigheten vill undvika, eftersom det kan vara stigmatiserande att associeras med fattigdom, som även brukar omfattas av utanförskap och social exkludering.

– Vi undviker begreppet fattigpensionärer, men det är etablerat, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Enligt de senaste kommunsiffrorna från SCB, Statistiska centralbyrån, för 2016, så var 14,9 procent av pensionärerna i Sverige ekonomiskt utsatta och riskerade fattigdom.

– Konsekvenserna är att man kanske inte har råd med det allra nödvändigaste, säger Anders Thoré, sakkunnig i pensionsfrågor på PRO, Pensionärernas riksorganisation, till Nyhetsbyrån Sirén.

– Man behöver pengar till hyra och mat och därutöver blir det inte mycket över, varken till sociala aktiviteter eller saker som läkarbesök, mediciner och tandvård. Det kan vara så att man blir tvungen att avstå från sådana saker, säger Anders Thoré.

Skillnaderna mellan kommunerna är dock stora. I Eda kommun är 32 procent av pensionärerna ekonomiskt utsatta – men bara 6 procent i Danderyds kommun.

Det är samtidigt en liten minskning, från 15,6 procent 2015. Den beror, enligt Anders Thoré, på att skatten på de lägsta pensionerna sänktes och att inkomst- och tilläggspensionerna ökade 2016.

Svårt att definiera fattigdom

Pensionsmyndigheten släpper snart sin nya rapport och då får vi veta om andelen fattigpensionärer ökat eller minskat sedan 2016.

– Vi har inte publicerat den än, även om vi har siffror, utan vi håller på att slutjustera rapporten, säger Ole Settergren.

Enligt prognosen för 2018 beräknas den relativa fattigdomsgränsen hamna på 12 685 kronor i månaden för ensamstående, uppger Grundskyddsutredningen.

Att definiera fattigdom kan dock vara vanskligt.

Resultatet beror på vilka faktorer man beaktar och hur man beräknar. Någon entydig definition av hur fattigdom och ekonomisk utsatthet ska mätas finns inte, betonar SCB, Statistiska centralbyrån.

Det är därför som Eurostats siffra för hur stor andel pensionärer i Sverige som riskerade relativ fattigdom var betydligt högre 2016, nämligen 16,8 procent, än den svenska siffran på 12 procent.

Det är den högsta andelen i Norden.

Och rör sig då om 328 000 fattigpensionärer i Sverige.

Att Eurostats siffra är högre beror, enligt Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren, på att Eurostat har sämre dataunderlag (i Sverige är dataunderlaget mer omfattande) och att man justerar lite annorlunda för sammanboende.

Tydligt budskap.

Andelen fattigpensionärer har annars varit ganska konstant det senaste decenniet.

– Det skedde en ökning 2007 både enligt Eurostats siffror samt våra egna. Sedan dess har både våra och Eurostats siffror legat och hoppat på en ganska stabil nivå, säger Ole Settergren.

Sänkt skatt för pensionärer

Den mest påtagliga förändringen är att skatten sänkts för pensionärerna.

– Det bidrar till att färre trillar under gränsen, men det har inte lett till någon jättestor påverkan, säger Ole Settergren.

– En annan tendens är att den allmänna pensionen sjunker i värde i förhållande till inkomsterna och det beror i huvudsak på att pensionsåldern inte ökar i takt med livslängden.

Vad kan hända med pensionärernas ekonomiska standard framöver?

– Om man inte ändrar på skattereglerna och grundskyddet så kommer förmodligen andelen fattigpensionärer att öka. Ett sätt att motverka utvecklingen är det som pensionsgruppen föreslår – att höja pensionsåldern, säger Ole Settergren.