Historier om två mäns sexliv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag hittade en gammal tidning på tåget som recenserade en bok som kommit ut i höstas, ”Tjuvlyssnat” hette den. Enligt tidningen bygger boken på sanna tjuvlyssningar från hela Sverige, från bussar, bänkar och kaféer. Min egen tjuvlyssning kom till i lördags när jag och min kille Ola precis hade gått och lagt oss. Jag bor i en lägenhet som jag antar har varit en butik. Den har i alla fall ett stort skyltfönster i sovrummet som inte är särskilt isolerat. (Jag vet, så kan man inte ha det, jag ska ringa min värd.) Jag var så himla trött och precis på väg in i dimmornas land när jag hörde höga röster. Sekunderna därpå känner jag hur Ola sätter sig kapprak upp i sängen. Jag vaknar till och frågar sömnigt: ”Vad gör du? Vem är det som pratar?”

”Tyst! Lyssna!” halvviskar han upphetsat. Sen spenderar jag och Ola säkert 20 minuter lyssnandes till historier om två okända mäns sexliv. Helt ocencurerat, serverat som på ett silverfat!

De hade satt sig på bänken precis utanför fönstret för att invänta sin taxi. Och de var ärliga, det vill jag lova. Rakt på sak. Den ene mannen var 42 år och den i samtalet som lyssnade, uppmuntrade och höll med. Den andra, äldre mannen var mer huvudperson, och den som öppnade sig mest. Han verkade ha gått i flera år utan att få dela med sig.

Men just denna kväll var tydligen både sällskapet och promillehalten helt rätt. Han berättade på bred göteborgska om att hans ”fruntimmer inte är attraktivt längre”, med betoning på i:et, och att han ”gör det” kanske en gång i veckan ”för kärringens skull” och sen missnöjt: ”och då vill hon ju gärna sitta ovanpå”. 42-åringen verkade trots detta imponerad och tyckte nog att en gång i veckan var riktigt bra. Här passade han dessutom på att inflika att hans snopp skulle kunna anses vara i minsta laget. Men det brydde han sig inte om. ”Nej, kuken skiter jag i!” deklarerade han tre gånger på raken.

Sedan blev det värre, ibland var det svårt att hänga med bland könsord och fördomar. Aldrig tidigare har väl våra öron fått jobba så här intensivt. Det avhandlades porrfilmer, fantasier och kroppar men ibland när det kom till de allra värsta detaljerna sänkte dom rösten, åh, det var så himla irriterande?...

Den lite äldre började berätta ingående om en otrohet: ”Det var på en jobbresa, och jag träffa en kvinna, hon var la gôrsnygg, det var en sån skön brud, och nu ska du få höra hur?...” Poff! Dom försvann, vi hörde en bil köra iväg och där satt vi klarvakna och besvikna.

Så kära ni, om ni känner igen er i detta, så vill jag och Ola bara säga att det är helt okej att komma tillbaks en annan kväll om ni vill. Dessutom är vi ju relationsrådgivare så kanske kan vi släppa ut små tips på lappar genom fönstret? Ni hade verkligen behövt några råd på vägen.

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln