Patrik låtsades vara tiggare: ”Folk är så jävla känslokalla”

Publicerad 2015-10-09

Skänkte pengarna till tiggaren mitt emot

Patrik Söderström ville göra ett socialt experiment för att visa det han misstänkte – att människor gör skillnad på folk och folk. Resultatet? Han gjorde en annan människas dag.

– Han började gråta och tog mig i handen, säger han till Aftonbladet.

På torsdagen tog Patrik Söderström bussen från Boden till Luleå och sedan vidare till Skellefteå. Vid tiotiden satte han sig på gågatan i centrum med en kopp i handen.

Där fick han uppleva hur det är att sitta på marken samtidigt som människor passerar förbi.

– Det är jävligt känslokallt. Det är som att folk skäms för människorna som sitter där. De viker bara undan blicken och går fortare förbi, säger han.

Överlag har han tröttnat på orättvisor i samhället.

– Jag är less på att vi är så jävla bortskämda.

Vände tillbaka efter ”tjena tjena”

Patrik satt och tiggde i ungefär två och en halv timme. Han skriver på Instagram om en av händelserna under den tiden.

”En tjej som gick förbi tittade på mig, hej hej sa hon men fortsatte att gå. När jag sen svarade 'tjena tjena' vände hon sig om och kom tillbaka och gav mig alla hennes mynt i plånboken, jag är övertygad att hon kom tillbaka för att jag var svensk”, skriver han.

Mitt emot Patrik, på andra sidan gatan, satt en man som inte kunde någon svenska. Efter att ha fått ihop 76 kronor lämnade Patrik sin plats och gick över till mannen. Han hade på samma tid endast fått ihop tolv kronor. Patrik lämnade över alla pengar från sin kopp.

– Han började gråta och tog mig i handen. Så det blev ett litet moment, jag fick känna en tacksamhet som man inte får känna från någon som är van att ha allting.

”Hur kan det förstöra din vardag?”

Det var dock inte självklart att han skulle ”låtsas”, eftersom det kan påverka hur folk ser på de som tigger.

– Jag var lite rädd för det, men jag hoppas att det inte påverkar. Jag ville bevisa för folk att vi ser skillnad på människor.

Efter att Patrik lade upp berättelsen om sitt experiment på Instagram och Facebook har han fått glada tillrop från vänner och bekanta. Men annars är han trött på hur vissa människor ser på de som tigger på våra gator.

– Jag gillar inte att folk vill förbjuda och så, hur kan det förstöra din vardag att det sitter någon där? Det är så jävla kallt.

Han menar att bara den minsta lilla gest kan hjälpa.

– Ge ett leende, eller någon krona. Är man bara trevlig kan det i alla fall göra någonting.

Se Patriks inlägg nedan.

Följ ämnen i artikeln