Därför är köerna för behandling så långa

Publicerad 2015-11-06

Socialstyrelsen: "Väntetiderna för prostatacancer är oskäligt långa"

Det är den stora bristen på urologer som gör att män med prostatacancer får vänta länge på behandling.

– Det saknas 100 urologer i Sverige, säger Ove Andrén, professor och urolog.

Ove Andrén, professor och urolog.

För markören över staplarna i grafiken för att se siffrorna.

Av alla cancerformer har prostatacancer den längsta väntetiden på 172 dagar i median – från remiss till behandling. Det ska jämföras med 20 dagar för bröstcancer, som har kortast väntetid.

– Den största förklaringen till de långa väntetiderna är att det är en jättebrist på urologer i Sverige. Man räknar med att det saknas 100 urologer. Vi är kanske 300 i dag, så det saknas väldigt många, säger Ove Andrén, professor och överläkare i urologi vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Antalet dubblerats

Sedan 1990 har antalet nya fall av prostatacancer dubblerats till 10 000 årligen. Orsaken är, enligt Ove Andrén, att PSA-testet kom i början av 90-talet och att det då blev lättare att hitta sjukdomen. En mindre del av ökningen förklaras av att livslängden har ökat.

– Ändå har man inte byggt ut urologin i Sverige, så det är ett problem. Vi urologer har ju den största cancergruppen med prostatacancer, men även njurcancer, blåscancer och peniscancer. Så ur ett cancerperspektiv är det inte bra att det är en så stor brist.

Samtidigt varierar väntetiderna mellan landstingen från 110 dagar i Blekinge – till 236,5 dagar i Dalarna.

– Dalarna har bara två eller tre urologer och så några läkare under utbildning. Det borde vara tolv urologer, säger Ove Andrén.

Även bristen på patologer, specialistläkare som analyserar vävnaderna, skapar långa köer.

– Men den bristen delar vi med alla cancerformer. Den är stor överallt.

• Ser ni någon återväxt på urologer?

– Ja, det har blivit enklare att få fler att söka till specialistutbildningen i urologi.

Liten risk för spridning

Förklaringen är en omläggning av utbildningen. Tidigare måste man först utbilda sig till kirurg och därefter till urolog, men sedan maj är urologi en egen basspecialitet.

– Vår specialistförening har ju bråkat länge för det här. Nu ser vi att fler söker våra ST-block i urologi. Det är lättare att rekrytera nu.

Risken för att prostatacancern ska hinna sprida sig under väntetiden är dock mycket liten, enligt Ove Andrén.

– Det är inte massor av människor som dör i Sverige på grund av långa väntetider, men det finns enskilda individer, säger han.

Av all prostatacancer utgör 29 procent lågriskcancer, 33 procent mellanrisk och 38 procent hög risk. Det är högrisktumörerna man i synnerhet måste se upp med.

– Om man har en elak tumör kan väntetiden spela roll. Det är högriskcancern som är den viktiga att hitta tidigt. De som har ett högt psa-värde över tio får komma in snabbt, vi prioriterar dem, säger Ove Andrén.

– En lågrisktumör, där kan man inte säga att väntetiden ökar risken. Risken att det ska hända något med en sådan tumör inom tio år är liten.

Går att minska väntetiderna

Ändå gäller den långa väntetiden på 172 dagar både mellan- och högriskcancer, medan den är 42 dagar för spridd prostatacancer.

Enligt Socialstyrelsen så är väntetiderna i den svenska cancervården oskäligt långa.

– Vi ser att väntetiderna för prostatacancer och blås- och urinvägscancer för de allra flesta patienterna är betydligt längre än de fastslagna målen, säger Jens Wilkens, utredare på Socialstyrelsen.

Regeringen har därför träffat en överenskommelse med SKL, Sveriges kommuner och landsting, om att försöka korta väntetiderna i cancervården och minska de regionala skillnaderna. Projektet pågår 2015-2018 och fem cancerformer har prioriterats, däribland prostatacancer.

Socialstyrelsens första uppföljning av satsningen visar att väntetiderna går att minska betydligt, genom att vårdförloppet standardiseras. Avgörande är att remisserna kan hanteras elektroniskt samma dag samt hur snabbt patienten kallas till besök. Även bristen på specialistläkaren inverkar.

Så kan du hjälpa

Medverka i Mustaschkampen 2015 mot prostatacancer!

Sma:a Blått50 eller Blått100 till 729 29 för att skänka 50 eller 100kr.

Eller swisha valfritt belopp på nummer 1230 566 273.