Fick avliva sin ko – på grund av människors slarv

Publicerad 2018-12-30

Ännu en gång har en ko fått avlivas för att den fått i sig rester från en aluminiumburk i sitt foder.

– Det är lika hemskt varje gång. Att se en ko plågas under en lång tid är helt enkelt bara ledsamt, säger norske bonden Tormod Nilsen till NRK.

Det var i lördags som norske bonden Tormod Nilsen och hans kollegor vid bondgården ”Návet Doallu DA” var tvungen att avliva en ko efter att den fått i sig rester från en aluminiumburk sitt foder.

För andra gången i år har bönderna i Holmesund i Norge varit med om att en ko fått betala med sitt liv på grund av människors slarv.

Enligt Tormod Nilsen är det cirka 15 av deras kor som har mist livet på detta sätt under de senaste tio åren.

– Det är lika hemskt varje gång. Att se en ko plågas under en lång tid är helt enkelt bara ledsamt, säger han till NRK.

När en ko får i sig aluminium måste den avlivas, då den inte kan ta till sig näring. Dessutom kan den få invärtes skador, som uppskurna tarmar.

– Folk tänker inte på att det är väldigt farligt för djur. De förstår förmodligen inte vad som händer när det kommer med i födan.

De har vidtagit olika åtgärder för att försöka hindra att korna får i sig farligt skräp. Till exempel åker de runt på fyrhjulingar på åkrarna för att hitta sopor och burkar som kan hamna i fodret. Dessutom har de investerat i en metalldetektor. Trots fyllda påsar med skräp, petflaskor och aluminiumburkar kunde detta inte hindras. En annan åtgärd de testat är att fästa magneter i halsen på korna, men även de kan inte fånga upp aluminiumburkarna.

I ett inlägg på sin Facebooksida skriver bönderna om händelsen och flera har reagerat med sorg över kons öde. Även om Tormod tycker att flera öppnat upp ögonen för problemet så kvarstår det än.

– Tänk hur lätt det är att ha en påse i bilen. I den kan du kasta allt ditt skräp och flaskor. Dessutom kan du panta flaskor och burkar efter bilresan, säger han.

Följ ämnen i artikeln