Owe Nilsson slutar på TT – efter konflikt om tweet

Uppdaterad 2022-12-28 | Publicerad 2022-12-21

Owe Nilsson.

Hans tweet orsakade en konflikt med redaktionsledningen och fick en regeringstjänsteman att rasa.

Då valde politikreportern Owe Nilsson att lämna nyhetsbyrån TT – efter 38 år.

– Det vettigaste för en redaktion som värnar sitt oberoende hade varit att markera att ni ska inte lägga er i från regeringskansliet hur våra politiska reportrar arbetar, säger Nilsson till Expressen.

Politikreportern Owe Nilsson, 67, har rutin som få andra. När han började på TT var Olof Palme statsminister. På onsdagen lämnade han nyhetsbyrån för sista gången.

Ett 38-årigt värv – som punkterades av en tweet.

Det var den 2 december när TT-veteranen twittrade:

”Aldrig under 35 år tagit ställning för nån regering eller parti. Men när en regering, med ett stödparti, vars egen vitbok visar att flera av partiets grundare var nazister, drar in stödet för SKMA, som bekämpar antisemitismen och undervisar om Förintelsen - där går gränsen.”

Då hade det precis blivit känt att regeringen tänkte strypa pengar till organisationen SKMA som möjliggjort hågkomstresor till Auschwitz.

– Det var ett övertramp att skriva den tweeten och det är jag helt överens med TT om att de måste reagera på. Däremot är vi inte överens om hur de reagerat och det är den konflikten som inte gick att lösa, säger Owe Nilsson till Expressen.

”Ytterligare bestraffning”

På Twitter blåste det upp till storm. En vecka senare reagerade TT och kallade till möte. Cheferna ville omplacera Nilsson till redigeringsavdelningen.

– Det uppfattade jag som ytterligare bestraffning, de visste att jag inte skulle vara nöjd med det, säger Nilsson till Expressen.

På mötet framkom också att en statssekreterare kontaktat redaktionsledningen och framfört kritik.

– Det är allra allvarligast, säger Nilsson.

Nilsson utesluter inte att det kan ha påverkat och är bekymrad över vilka signaler det skickar.

– Det vettigaste för en redaktion som värnar sitt oberoende hade varit att markera att ni ska inte lägga er i från regeringskansliet hur våra politiska reportrar arbetar, och sen löst frågan internt, säger han till Expressen.

TT: ”Politiker hör av sig hela tiden”

Enligt TT handlar frågan om det var olämpligt av Nilsson att ta ställning politiskt. Att regeringskansliet spelat någon roll tillbakavisas. Redaktionschefen Vicktor Olsson uppger att en regeringstjänsteman visserligen hörde av sig – men förnekar att någon politisk påtryckning ägt rum.

– Politiker hör av sig hela tiden om vad vi skriver men det lyssnar vi inte till på det sättet, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln