Polisleg och uniform hittades hos militärmannen: ”Köpt på Tradera”

Publicerad 2023-02-17

Flera fynd har gjorts kopplat till de två tidigare Försvarsmaktenanställda som greps av Säpo och misstänks för olovlig kårverksamhet.

Utöver tunga vapen har även en polisuniform och polislegitimation hittats i en männens sovrum.

– Polisuniformen tror jag att mannen hade köpt på Tradera, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Det var för drygt en vecka sedan som Säkerhetspolisen gjorde ett tillslag mot två personer med bakgrund inom Försvarsmakten.

De båda greps misstänkta för olovlig kårverksamhet och ska bland annat ha vapentränat poliser och militärer i en privat skytteförening, enligt SvD:s uppgifter. Olovlig kårverksamhet är ett brott vilket ses som ett potentiellt hot mot landets inre säkerhet.
 

PLUS: Exklusiva bilder – här slår Säpo till

 

”Individerna har varit verksamma inom Försvarsmakten för länge sedan. En av dem fick sluta för 14 år sedan och den andra för 12 år sedan”, skriver Försvarsmakten i ett mejl till Aftonbladet.

En av de gripne männen.

Den ena av dem, en man i 45-årsåldern, misstänks även för vapenhandel. Han ska även ha ett förflutet inom vitmaktrörelse, enligt Expo.

Han är bland annat åtalad för vapenbrott efter att ha innehaft automatvapen, hagelgevär och pistol som han inte haft tillstånd för. Aftonbladet har tagit del av en film som ingår i utredningen, där mannen ses avlossa ett automatvapen i en lokal. Filmen kan du se i spelaren här ovan.

Hittade polislegitimation i sovrum

Under september 2020 stannades mannen i 45-årsåldern i sin bil, misstänkt narkotikapåverkad. Utifrån de uppgifter som framkom vid tidpunkten beslutade polisen att göra en husrannsakan.

Polisen gjorde vid tillfället flera fynd i fastigheten som både var en företagslokal och privatbostad. Undervåningen innehöll en skjutbana som han hade fått tillstånd för av Säpo och Polisen.

Skärmdump från polisens film på när den misstänkte mannen provskjuter sitt automatvapen.

Tillsammans med automatvapen och sprängmedel hittades en polislegitimation och polisuniform, något som Dagens Juridik var först att rapportera om.

I förhör säger mannen att han hittat polislegitimationen utanför en skjutbana i Stockholmsområdet. Legitimationen tillhör en kvinna. Varför den hamnat i hans sovrum kan han däremot inte förklara – men han säger att han glömde bort att anmäla upphittandet.

– Man hittade en väldig massa saker och det är fortfarande oklart vem allt tillhörde. Det där med polisuniformen tror jag att mannen hade köpt på Tradera, och när det gäller polislegitimationen så tror jag att det var preskriberat. Så det påverkar inte den här domen, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Tillsammans med automatvapen och sprängmedel hittades en polislegitimation och polisuniform.

15 personer åtalades

I fastigheten hittades också militära föremål såsom radioutrustning och mörkerkikare. Fynden gjordes i fastigheten och i containrar nära bostaden. Försvarsmakten har gjort anspråk på utrustningen.

Mannen har påstått att fynden rörde sig om gammal utrustning och ammunition från Försvarsmakten.

– Det råder inte heller längre någon brottsmisstanke när det rör de militära prylarna. Vi har hört de båda männen som har jobbat inom militären och det gick inte att härleda till någon viss tidpunkt när de tagit hem en hjälm till exempel, säger Martin Tidén.

Efter husrannsakan 2020 inleddes en omfattande polisutredning, där totalt 15 personer åtalades i vapenbrottshärvan. Däribland en framgångsrik fastighetsägare och en allsvensk fotbollsspelare.

Samtliga kunde kopplas till mannen. Han var en av tre företrädare för ett företag i säkerhetsbranschen med tillstånd att handla med vapen. Han misstänks nu både för brott mot rikets säkerhet och vapenbrott, men är på fri fot till måndag då domen meddelas.

De båda misstänkta männen nekar till brott.