Andersson: ”Du är statsminister – du måste svara”

Publicerad 2022-12-11

Ulf Kristersson är statsminister i Sverige.

Det påminde Magdalena Andersson om flera gånger när de drabbade samman om klimatpolitiken.

– Du är statsminister och vi kommer inte nå målen om du skyller ifrån dig, säger S-ledaren.

Under SVT:s partiledardebatt fick statsminister Ulf Kristersson bemöta Elisabeth Svantessons (M) utspel om klimatmålen som satts till 2030.

– Når vi dem inte så gör vi inte det, sa finansministern.

På frågan om det är regeringens inställning svarar Kristersson:

– Nej, inte alls. Vi ska nå målen men det har blivit mycket svårare när inte har en ren, svensk energiproduktion. Hade vi haft tolv kärnkraftreaktorer i stället för sex hade det varit mycket lättare. Då hade vi kunnat göra det i ett annat tempo, säger han.

En förklaring som S-ledaren Magdalena Andersson inte köper.

– Men den politik min regering förde var vi på god väg att nå målen, men Ulf Kristersson, valrörelsen är över och du är statsminister nu. Att klaga på den förra regeringens politik kommer inte att lösa svenska folkets problem och det kommer inte göra att vi når klimatmålen, säger hon och fortsätter:

– Du måste svara vad ska din regering ska göra så vi når målen som du själv varit med och röstat fram.

Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson under partiledardebatten.

”Lite ödmjukhet hade varit klädsamt”

Statsministern menar att Andersson borde visa mer ödmjukhet.

– Det hade varit klädsamt från den regering som sedan dag ett sagt att kärnkraften ska avvecklas. Ni har gjort upp med Miljöpartiet om avveckling och i fredags fick jag hålla presskonferens och varna för akut brist på el.

Magdalena Andersson svarar att Kristersson själv stod bakom överenskommelsen med MP och ber M-ledaren att ta ansvar.

– Ta ansvar som statsminister i stället för att ägna dig åt historieförfalskning. Som statsminister har man ett särskilt ansvar att uttrycka sig korrekt, men du kan svara på frågan i stället: Vad ska du göra för att nå upp till klimatmålen du själv röstat fram?

”Helt utan svar”

Kristersson säger att elektrifieringen med laddstolpar är vägen framåt och går till attack mot Socialdemokraternas regleringen av reduktionsplikten

– Den förra regeringen hade en idé: reduktionsplikt med väldigt dyrt biobränsle och att straffbeskatta bensin och diesel upp till nio kronor högre de kommande åren.

Andersson skakade på huvudet innan hon svarade:

– Ulf Kristersson är uppenbart helt utan svar. Du pratar bara om den socialdemokratiska regeringen. Du är statsminister, du ska leda Sverige i klimatomställningen, du ska föra politik för att vi ska nå målen 2030. Du behöver beskriva vad du ska göra.