Desperat jakt efter överlevande i Mexiko

Uppdaterad 2017-09-22 | Publicerad 2017-09-20

Hjälparbetare i Mexico City söker desperat efter överlevande från gårdagens jordskalv.

Inifrån rasmassorna på en skola där minst 21 barn dött lyckades en flicka skicka ett meddelande till sina föräldrar.

”Hjälp oss, vi är törstiga”, skrev hon på Whatsapp enligt tidningen El Universal.

På onsdagseftermiddagen hade 225 människor bekräftats döda efter tisdagens kraftiga skalv med magnituden 7,1 i södra Mexiko.

Många av dödsoffren är personer som hittats i rasmassor i huvudstaden Mexico City där 44 byggnader uppges ha kollapsat. På grundskolan Enrique Rébsamen i stadens södra delar har minst 21 barn omkommit.

Nu pågår en desperat jakt på överlevande i de raserade husen.

Räddningsarbetare har enligt mexikanska Foro TV hittat en flicka vid liv under bråten på Enrique Rébsamen-skolan. De skrek till henne att röra sin hand om hon hörde deras rop, vilket hon gjorde. En sökhund tog sig sedan in i rasmassorna och bekräftade att hon var vid liv, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hör ljud från rasmassorna

Frivilligarbetaren Pedro Serrano lyckades ta sig in i ett klassrum på Enrique Rébsamen – bara för att upptäcka att personerna där inne redan var döda.

– Vi såg några stolar och träbord. Därefter såg vi ett ben, och sen började vi flytta bråte och hittade en flicka och två vuxna: en kvinna och en man, säger han till AP.

Hoppet om att hitta fler människor vid liv lever dock.

– Vi kan höra små ljud, men vi vet inte om det är väggarna som låter eller någon som försöker ropa på hjälp, säger Pedro Serrano.

”Instängd med fyra andra barn”

En flicka vid namn Fátima har enligt El Universal lyckats skicka ett meddelande till sina föräldrar på appen Whatsapp innan mobilnätet gick ner.

”Jag mår bra, jag är instängd med fyra andra barn. Hjälp oss, vi är törstiga”, skrev hon enligt den mexikanska tidningen.

Hennes föräldrar som befann sig utanför skolan ska ha tagit emot meddelandet sex timmar efter att byggnaden kollapsade.

– Min flicka lever! Hjälp henne, snälla, utbrast Fátimas mamma Perla.

Misstankar om fuskbygge

Misstankar har uppstått om att trevåningsbyggnaden som inrymde Enrique Rébsamen kan ha varit ett fuskbygge.

– Om den hade byggts på ett korrekt sätt hade den inte kollapsat. Och jag misstänker att frågor kommer att väckas om huruvida man följt de lämpliga byggreglerna eller inte, säger David Rothery, professor i geovetenskap vid The Open University i Storbritannien, till AFP.