Vänsterledare omvald efter tyskt skandalval

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-03-04

Det tyska förbundslandet Thüringen har valt en ledare efter det skandalomsusade valet förra månaden.

Vänsterledaren Bodo Ramelow får nytt förtroende tack vare en kristdemokratisk kompromiss.

Bodo Ramelow, från Vänstern (Die Linke), blir ministerpresident på nytt, rapporterar bland andra Thüringer Allgemeine och Mitteldeutscher Rundfunk.

– Vi upplevde början på en kris här i plenissalen för fyra veckor sedan, vilket ledde till att Thüringen blev känt i hela världen. Jag tror att jag talar för alla när jag säger att vi helst hade undvikit denna uppmärksamhet, säger Ramelow.

Känsligt inflytande

I valet i början av februari ställde sig Kristdemokraterna (CDU) på samma sida som ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) i valet av liberalen Thomas Kemmerich till förbundslandets högsta politiska ämbete. Det väckte nationellt ramaskri, då det råder strikt tabu i Tyskland att låta partier från den yttre högerkanten få reellt inflytande.

Kemmerich avgick redan dagen därpå, förbundskansler Angela Merkel fördömde sina kristdemokratiska kollegors tilltag och i ytterligare en följd avgick CDU:s partiledare, Merkels tilltänkta arvtagare Annegret Kramp-Karrenbauer.

För att få till stånd ett fungerande styre i Thüringen började CDU föra samtal med Socialdemokraterna, De Gröna och Vänstern. Det landade i en kompromiss där Bodo Ramelow skulle väljas om inför ett nyval i april nästa år – ett vägval som också det också gnisslades om i olika falanger inom CDU.

Tog inte emot hand

I onsdagsvoteringen ställdes vänstermannen Ramelow mot AFD-kandidaten Björn Höcke och vann i en tredje omgång där det inte längre krävdes absolut majoritet.

Efteråt vägrade Ramelow att skaka Höckes hand och hänvisade till att denne skrutit med att han riggat en "fälla" för liberalen Kemmerich, inför valet för några veckor sedan.

– Först när du försvarar demokratin är jag redo att skaka hand med dig, sade den nyvalde ministerpresidenten.

CDU gratulerar Ramelow och säger att partiet kommer att bidra till stabilitet och säkerhet i Thüringen som en "konstruktiv opposition".