Svensk-dansk påstöt för fångar från öst

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-10-07

Justitieminister Morgan Johansson (S) vid måndagens EU-möte i Luxemburg.

Sverige och Danmark gör gemensam sak för att få andra EU-länder att ta hem sina medborgare som just nu sitter i svenska och danska fängelser.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och hans danska kollega träffade ministrar från Rumänien och Polen i Luxemburg på måndagen för att trycka på.

– Att vi gör det med Danmark beror på att vi har likartade problem med internationella stöldligor från ungefär samma länder och att vi båda har full beläggning på våra anstalter, säger Johansson efteråt.

I fjol och hittills i år har åtta rumänska medborgare flyttats från Sverige till fängelser i hemlandet. Nu hoppas Johansson på ny fart för ytterligare omkring 30 av de 60 rumäner som sitter i svenska fängelser.

– Rumänien har haft en situation på sina fängelser som gjort att domstolarna i Sverige inte har ansett att man har kunnat återskicka folk. Men sedan ungefär ett år tillbaka har de förbättrat sin fängelsekvalitet på ett sätt så att vi nu kan göra återsändningar, säger Johansson.

För polsk del finns 77 polska medborgare i svenska fängelser. Även där hoppas man på ett "intensifierat återförande".

– Vi kommer att ge kriminalvården ett särskilt skyndsamhetskrav på det. Det här är ju en del för att se till att göra plats i våra egna anstalter. Vi behöver den platsen till våra egna bovar helt enkelt, säger justitieministern i Luxemburg.