Invånare flyr när Tchadmilitär lämnar Nigeria

TT-AFP

Uppdaterad 2020-01-07 | Publicerad 2020-01-04

Militär från Tchad som bekämpat Boko Haram i Nigeria har återvänt till Tchad.

Tchad har avslutat en militär offensiv i grannlandet Nigeria för att stoppa terrorrörelsen Boko Haram. En styrka på 1 200 soldater återvände till Tchad i fredags, enligt den militäre talespersonen Azem Bermandoa.

– Våra soldater som tog sig till Nigeria för att hjälpa landets soldater för ett par månader sedan har återvänt hem. De har avslutat uppdraget, sade Bermandoa.

Beskedet om Tchads tillbakadragande, samt medieuppgifter om att även nigerianska soldater lämnat området, fick hundratals invånare att fly i rädsla för nya attacker.

Till nyhetsbyrån AFP säger en invånare i orten Gajiganna att han flydde när han "insåg att Nigerias soldater lämnat strax efter det att Tchads styrkor dragit sig tillbaka".

Terrorrörelsen Boko Haram inledde terrorattacker på bred front mot befolkningen för tio år sedan, främst i Nigeria men även i grannländerna Tchad, Niger och Kamerun. Omkring 35 000 personer har dödats av terrorrörelsen.

Tchads militära ledning öppnade för möjligheten att åter sända truppförstärkningar till området, och sade att soldaterna nu skulle skärpa bevakningen av gränsområdet.

Följ ämnen i artikeln