S-toppen gläds över statybeskedet: ”Många har väntat på det”

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Statyn av Zlatan Ibrahimovic kommer stå på Stadiontorget.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic invigs i oktober – med ”Ibra” på plats.

Ett besked som Malmöpolitikerna lämnar med glädje.

– Många har väntat på det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tre år efter att Svenska Fotbollförbundet meddelat att Zlatan Ibrahimovic, 37, ska avbildas som staty är ett invigningsdatum spikat.

På måndagen beslutade kommunstyrelsen i Malmö att statyn av ”Ibra” ska placeras på Stadiontorget - mellan Malmö FF:s gamla och nya arena.

– Det känns ju kul. Det är många som har sett fram mot att statyn ska komma upp och många som hört av sig och tycker att det är roligt. Klart att då kunna landa det, att få upp statyn och kunna göra det med Zlatan på plats är väldigt kul. Många har väntat på det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Invigningen av statyn sker den 8 oktober och då kommer Zlatan Ibrahimovic själv att finnas på plats.

– Exakt tid och upplägg vågar jag inte uttala mig om, men jag tror och hoppas att många Malmöbor tar sig dit. Det är många som hört av sig och är glada för beslutet så jag tror vi kommer ta emot en hel del besökare, säger Stjernfeldt Jammeh.

Foto: KRISTER HANSSON
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

”Många kommer ta del av området”

Innan det beslutades att statyn ska stå på Stadiontorget kollade de olika inblandade aktörerna på flera möjliga platser.

– Det landade i att det är en tydlig koppling till både fotbollen och till staden. Det är ett ställe som många idrottsintresserade tar sig till och det är ett tillgängligt område. Jag ser framför mig att många kommer ta del av området kring statyn. Det är öppet men med en tydlig koppling till hans idrottsliga prestation, säger Stjernfeldt Jammeh.

Det har ju varit många turer kring statyn och för ett år sen bestämdes det att den ska stå i Malmö. Vad är det som gjort att det dragit ut på invigningen fram till nu?

– Det har varit diskussioner och man har velat göra en ordenlig undersökning av vad de olika parterna vill med placeringen. Vi har tittat på olika alternativ. Sen är det en ganska stor staty som kommer vara välbesökt. Där den placeras ska det vara lätt att ta sig dit.

– Där landar man bra när man kopplar den till stadionområdet men vi har tittat på olika förslag och haft en dialog med Svenska Fotbollförbundet, en dialog med konstnären, en dialog med Zlatan och en med MFF som ju har sin verksamhet där. Det har varit många inblandade och man har velat titta grundligt. Statyer drar alltid uppmärksamhet och det känns bra att ha landat i det här som alla parter är nöjda med.

Kostar över halv miljon att uppföra

Kostnaderna som varit kopplade till att skapa skulpturen, vilket gjorts av Peter Linde, har Svenska Fotbollförbundet betalat.

Malmö stad kommer däremot att betala kostnaden för att uppföra statyn, vilket beräknas till 550 000 kronor, samt driftkostnader. Den löpande driften beräknas uppgå till cirka 15 000 kronor per år.

– Vi har ställt krav på Svenska Fotbollförbundet att de tar kostnaderna för själva statyn. Själva arbetet, det vi gör, handlar om att ta emot den och förbereda marken på den platsen vi väljer att sätta den. Så här har vi jobbat med skulpturer och konstverk innan. Det är en årlig driftkostnad som ser till att den är hel och ren. Det är inget konstigt utan är det sättet vi brukar vi jobba vid donationer.

– Men själva statyn är finansierad och den stora kostnaden där tar Svenska Fotbollförbundet. Det är en donation och inte stadens kostnad. Det vi gör är att förbereda så att vi kan ta emot den och se till att vi sköter och underhåller platsen som är stadens.

Statyn kommer att förvaltas av fritidsförvaltningen och serviceförvaltningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM