Aggressiv älgtjur sätter skräck i värmländska orten

Uppdaterad 2019-08-11 | Publicerad 2019-08-10

Vid flera tillfällen har en älgtjur stormat ur skogen med siktet ställt på människor i Vadjetorp utanför Torsby.

Men polisen tillåter inte att den aggressiva sextaggaren avlivas, ett beslut som får stark kritik från ortsbefolkningen.

– Den måste bort innan något allvarligt inträffar, säger Mathilda Olsson som bor i byn.

Älgterrorn i Vadjetorp har pågått i drygt en vecka och satt sina spår hos byborna, något som SVT Värmland var först att rapportera om.

– Det har kommit in en aggressiv älgtjur i byn som jagar folk så att de får springa in och gömma sig. Han kommer rusande rakt emot dem så att de får ta skydd. Jag har fått rapporter om tre händelser de senaste dagarna, säger Kent Kollfeldt, ordförande i viltvårdsområde Gråsdalen.

Till en början skedde attackerna på nätterna men numera inträffar de även på dagtid. Om den större älgtjuren är sjuk eller bara allmänt aggressiv förtäljer inte historien.

– Den som blir anfallen ska ringa 112 så kommer de. Har du tur är de en mil bort, men vid otur är de 10 mil bort, säger Kent Kollfeldt och fortsätter:

– En familj var ute med barnen i trädgården när de hörde något klampade i marken. Mamman vände sig om och såg hur älgen kom som skjuten ur en kanon så att de fick springa in. Älgen var med ända till ytterdörren.

”Kom springande mot oss”

Både vuxna och barn har råkat ut för det vildsinta älgen. På onsdag förmiddag tog djuret sikte på Mathilda Olsson, 28, och hennes tvååriga dotter Nicki.

– Jag skulle vattna blommorna när jag upptäckte att älgen kom springande i full fart med öronen bakåt. Jag fick världens adrenalinkick och tänkte bara på att få in min dotter i säkerhet.

Mathilda plockade snabbt upp dottern från gräsmattan och sprang in. Från stugan kunde hon sedan se hur älgen, som hon beskriver som väldigt stor och aggressiv, avbröt anfallet och vek av.

– Att det finns en hel del rådjur och älgar i området har aldrig varit ett problem förut. Men nu är frågan inte om det kan hända något, utan när.

Den senaste tidens attacker har inträffat på promenader och i trädgårdar. Utfallen har resulterat i att folk inte vågar gå ut eller lämna sina barn ensamma.

– Det är väldigt tråkigt för barnen kan inte leka på samma sätt som de har gjort innan. De kan inte cykla omkring eller vara själva i sandlådan, säger Mathilda.

Eftersom älgen har blivit allt mer aggressiv vill ortborna få bort den.

– Jag är en djurvän men den här älgen kan inte må bra. Man vet aldrig hur den ska reagera och därför måste den avlivas innan något allvarligt inträffar.

Att den som blir angripen ska ringa 112 ser Mathilda inte som en lösning på problemet.

– Hur ska de hinna vara på plats innan älgen ger sig av? Vi ska inte behöva belasta polisen med detta och slösa deras resurser.

”Krävs ordentligt underlag”

Kent Kollfeldt har vänt sig till polisen för att få ett beslut om avlivning. På fredagen hade han ännu inte fått något klartecken för att fälla sextaggaren.

– Det är en bedömning som görs utifrån uppgifterna som framkommit, om djuret utgör en fara för människors liv och hälsa finns det en möjlighet. Det ska till ganska mycket innan vi avlivar djur utanför jakttider, säger Tommy Lindh, presstalesperson på polisen i Bergslagen.

Han är bekant med ärendet men är inte den som har tagit beslutet om att inte avliva älgen. Han har däremot ställts inför liknande beslut tidigare.

– Man vill ha så bra grund som möjligt för att djuret är en fara för människors liv och hälsa. Därför försöker man få uppgifter från flera personer som upplevt detta, såvida någon faktiskt inte blivit skadad, säger Tommy Lindh och fortsätter:

– Det är inte ovanligt att älgar visar ett aggressivt beteende som man måste vara medveten om. Det händer ganska ofta, men det betyder inte att de skadar människor. Man ska göra det känt, men för att fatta den sortens beslut krävs ordentligt underlag.

Följ ämnen i artikeln