Kanadensare kämpar med snö "upp till halsen"

TT-Reuters

Publicerad 2020-01-19

Invånare i Newfoundland och Labrador på Kanadas ostkust kämpar för att gräva fram bilar och ploga vägar efter en av de värsta snöstormar som drabbat området. Mer än 75 centimeter snö föll i fredags i provinsens huvudstad S:t John's.

– Vägarna är oframkomliga, och så är det bara. Det finns inget att göra, säger Andrew Piercey som arbetar vid ett taxiföretag i S:t John's, till Global News.

Snön i kombination med orkanbyar på över 35 meter per sekund ledde till att trafiken lamslogs och att tusentals hushåll blev strömlösa. Som om det inte skulle vara nog spår vädertjänsten ytterligare 15 centimeter snö under natten till måndagen.

Flygplats stängde

Det nödläge som S:t John's borgmästare Danny Breen utlyste i fredags var på söndagen fortfarande i kraft även om vissa restriktioner lättades. Bensinstationer öppnade så att snöröjningsfordon kunde tanka och apotek tilläts hålla öppet för akuta ärenden. Butiker höll fortsatt stängt och S:t John's flygplats meddelade att inga flyg skulle lyfta förrän tidigast söndag kväll.

Kanadas regering lovar att skicka alla tillgängliga resurser till S:t John's. Primära uppgifter är att frakta bort snön och ploga vägar fram till sjukhuset. Militär har satts in för att hjälpa till, bland annat med att se till att äldre och sjuka får omsorg.

Kanadensiska medier rapporterar om hur människor bokstavligt talat gräver fram sina hus och bilder på Twitter visar hur en lavin trängt in i vardagsrummet i ett hus som ligger intill en bergssluttning i S:t John's, som är Nordamerikas mest östligt belägna stad.

Lavin drog fram

28-åriga Ashley Fitzpatrick är en av de tusentals invånare som tagit sig ut för att gräva undan de stora mängderna snö. Bekymren är störst för människor som bor i källarlägenheter eftersom deras utgångar kan ha blockerats av snödrivorna, säger hon till Global News.

– Vissa har inte kunnat lämna sina hem och fick be grannar att komma och gräva ut dem, säger hon.

En annan S:t John's-invånare, 60-åriga Christina Smith, beskriver snömängderna som att de når "upp till halsen" i vissa områden. Hennes bostadsområde drabbades av en lavin på fredagsnatten, enligt tv-kanalen.