Libanon inför ”ekonomisk katastrof”

TT-Reuters–AFP

Uppdaterad 2020-01-23 | Publicerad 2020-01-22

Att landet får en ny regering får inte slut på protesterna. Här placeras soldater ut vid motorvägen till Beiruts flygplats, sedan demonstranter blockerat vägen.

Det skuldtyngda Libanon står inför ekonomisk katastrof, varnar landets nye premiärminister Hassan Diab vid sitt första regeringsmöte.

Ekonomin stod högt på agendan när de 20 nya ministrarna möttes bara timmar efter att regeringsbildningen var klar. Enligt president Michel Aoun har de en grannlaga uppgift i att tackla den ekonomiska krisen och samtidigt vinna tillbaka libanesernas och omvärldens förtroende.

60-årige Hassan Diab har tidigare varit utbildningsminister och fick i december Aouns uppdrag att bilda regering. Landet har varit i politiskt vakuum, kantat av förhandlingar och ränksmideri, sedan i oktober då den dåvarande premiärministern Saad al-Hariri avgick.

Även den nye finansministern Ghazi Wazni beskriver ett desperat läge.

– Vi har nu flera kriser som är väldigt stora och betydligt värre än de som förekommit tidigare. Vi är en stat i kollaps och om vi fortsätter på den här vägen kommer vi att hamna i en situation där vi är bankrutta, varnar han.

Wazni säger att Libanon behöver hjälp från utlandet för att ta sig ur krisen.

Ett ljus i tunneln kan vara att FN-chefen António Guterres utlovar sitt fulla stöd. Enligt en kommuniké från Guterres kommer han att stödja reformer för att få det tungt skuldsatta landet på fötter. FN utlovar även stöd för "Libanons stärkande av sin suveränitet, stabilitet och politiska självständighet".

Följ ämnen i artikeln