Björklund: Handlar om att lyfta resultaten

Beri Zangana/TT

Uppdaterad 2019-04-10 | Publicerad 2019-04-04

En satsning i vårbudgeten ska öppna för närmare 3 000 nya lärarassistenter i höst. Arkivbild.

Landets kommuner kommer i år att få 475 miljoner kronor för att anställa lärarassistenter. Det är en satsning som drivits igenom av Liberalerna i förhandlingarna med C och regeringen inför vårbudgeten.

– Det är för att lärarna ska kunna fokusera på det de är utbildade för, nämligen undervisning, säger L-ledaren Jan Björklund till TT.

Satsningen ska göra det möjligt för kommunerna att rekrytera nära 3 000 lärarassistenter inför höstterminen, rapporterar SVT Nyheter. De ska avlasta i klassrummen så att lärarna fullt ut ska kunna fokusera på undervisningen.

– Det handlar om att lyfta resultaten i skolan. När vi har en lärarbrist är det extra viktigt att de utbildade lärarna får koncentrera sig på det de är utbildade för, säger Björklund.

Satsningen var ett av L:s vallöften och ett krav från partiet i förhandlingarna med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Exakt vad lärarassistenterna ska göra är oklart men några uppgifter handlar om att vara rastvakter och följa upp närvaro, säger Björklund.

Det saknas behöriga lärare i Sverige och Björklund menar att satsningen på assistenterna är nödvändig.

– Vi måste höja lärarlönerna och utbilda fler lärare men det tar fem till sex år, då måste vi under tiden göra andra åtgärder.