Nya bevis för Japans kemiska vapen i Kina

TT

Publicerad 2019-07-08

Historiker har hittat japanska bevis för att Japan använde kemiska vapen i andra kinesisk-japanska kriget. Här står en japansk soldat vid en förstörd järnvägsbro nära Pengpu, Kina, i mars 1938. Arkivbild.

Japan använde kemiska vapen i Kina under det andra kinesisk-japanska kriget. Det bekräftas för första gången av militära japanska dokument, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

En nyupptäckt rapport från 1939 beskriver i detalj hur en nervgasbataljon inom den kejserliga armén använde giftgaser mot kinesiska styrkor i strider i bergsområden i norra Kina. Det rör sig dels om en gas som var skadlig för huden och orsakade inflammationer och blåsor, dels om en som orsakade extrema smärtor i luftvägarna.

Det är första gången som den kemiska krigföringen framgår i japansk dokumentation. När Japan förlorade kriget såg kejsarmakten till att alla krigsdokument förstördes.

– Armén var fullt medveten om att den bröt mot internationell lag. Den valde antagligen platsen långt inne bland bergen för att använda den blåsframkallande gasen för första gången eftersom man trodde att det skulle bli svårare att avslöja, säger historikern Seiya Matsuno till Kyodo.

Kriget ägde rum 1937–1945, parallellt med andra världskriget, och slutade med japanskt nederlag.

Följ ämnen i artikeln