Hundratals ton bröd säljs aldrig

TT

Publicerad 2019-06-30

Brödsvinnet innebär att 260 000 brödskivor aldrig når konsumenterna – i timmen, skriver SVT. Arkivbild.

15 procent av allt bakat bröd säljs aldrig i svenska butiker, enligt en ny studie som SVT uppmärksammat. Det innebär 219 ton brödsvinn – varje dag.

Men till skillnad från övrigt matsvinn är det inte konsumenterna som står för att så mycket bröd förfars.

Praxis inom bageribranschen är att butikskedjor bara betalar för det bröd som faktiskt säljs. Allt som blir över skickas tillbaka till bagerierna, som antingen använder brödet till att tillverka jäst, etanol, djurfoder eller biogas – eller bränner upp det för att producera fjärrvärme.

Systemet innebär att det inte finns något incitament från butikerna att sälja bröd med kort utgångsdatum genom att bland annat sätta ner priset, skriver SVT.

– Brödhanteringen är ineffektiv enligt den modell man arbetar efter i dag, säger forskaren Kim Bolton, som har tagit fram studien för Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet, till SVT.