”Viktigt att det finns kvinnliga förebilder”

Marie Nilsson, 53, blir ny ordförande i Metall – som första kvinnan i historien

Publicerad 2017-05-20

Marie Nilsson satt även flera år  i förbundsstyrelsen samtidigt som nuvarande statsministern Stefan ­Löfven var ordförande.

En kvinna styr för första gången det mäktiga fackförbundet IF Metall.

–  För mig är det inte särskilt konstigt. Men jag förstår att det är en stor symbolfråga utåt, säger ­ny­valda Marie Nilsson.

Hon hoppas att det får fler ­kvinnor att engagera sig fackligt.

En enhällig kongress valde Marie Nilsson, 53, från Stenungsund till ny förbundsordförande i går. Sedan 2014 har hon varit vice ordförande. Men karriären inom IF Metall är lång. ­Redan som 20-åring blev hon, som drifttekniker på petrokemijätten ­Borealis, fackligt aktiv.

Nu tar hon, som första kvinna, över klubban. Hon hoppas att det får fler kvinnor att engagera sig fackligt.

– Jag förstår att det är en stor händelse för många och jag ser det som viktigt att det finns kvinnliga förebilder för andra kvinnor som är aktiva, säger hon.

”Inlyssnande och tydlig”

Marie Nilsson satt även flera år
i förbundsstyrelsen samtidigt som nuvarande statsministern Stefan ­Löfven var ordförande. Hon beskriver honom som en väldigt demokratisk lagledare. Han lyssnar och skapar en trevlig atmosfär där folk vågar framföra sina åsikter. 

Vad har du lärt dig av honom?

– En hel del. Hans sätt att låta alla komma till tals. Det är få utanför styrelserummet som märkt av honom på det sättet, säger hon.

Vilka är dina styrkor?

– Jag är inlyssnande, tydlig, orädd och målmedveten.

Medlemsantalet i LO-förbunden, där IF Metall ingår, har minskat rejält de senaste årtiondena. Nu har facken lyckats bromsa trenden. Antalet anställda minskar på storföretagen – samtidigt ökar potentialen att värva nya medlemmar på småföretagen där fler anställs, enligt Marie Nilsson.

”Rätt kompetens”

Största frågan är att höja medlemmarnas kompetens i takt med att industritekniken blir allt mer avancerad.

– Våra medlemmar ska få rätt kompetens så att de är anställningsbara även i framtiden, säger Marie Nilsson.

Följ ämnen i artikeln