Marcus, 22, blev vittne till kaoset på bargatan på Kos

Uppdaterad 2017-07-22 | Publicerad 2017-07-21

Den välbesökta bargatan på Kos förvandlades till kaos när jordbävningen med en magnitud på 6,7 skakade Grekland.

Ett högljutt dån hördes över ön när marken vibrerade vid klockan halv två på natten. Två personer dog och hundratals skadades.

Svenske Marcus, 22, såg människor som krossats i rasmassorna efter skalvet.

– Man slängdes från vänster till höger, folk började skrika och från ingenstans kollapsade byggnader, säger Marcus Bjernegård. 

Festandet på Kos förvandlades till kaos under natten när en kraftig jordbävning slog till mot Grekland och Turkiet.

En svensk man i 20-årsåldern dog i skalvet på Kos.

Svenske Marcus, 22, säsongsarbetar på Cactus saloon, en bar precis bredvid en byggnad som kollapsade fullständigt.

Inne på klubben där Marcus jobbade uppstod tumult. Marken skakade och allt blev mörk när strömmen gick under en kort stund.

– All el dör i några sekunder. Reservgeneratorn drar igång och då kommer lyset tillbaka, men det var kaos alltså. Alla vi som jobbade där sprang upp, berättar han. 

Byggnaden bredvid kollapsade

När de som befann sig på klubben kommer ut möts de av förödelsen. Den intilliggande krogen har rasat ihop fullständigt.

– Jag stod en halvmeter ifrån en kille som förlorade sitt ben och han som dog var två, tre meter ifrån mig, säger Marcus.

Han försökte hjälpa skräckslagna turister bort från platsen, men många var skärrade och rädslan gjorde avtryck.

– Vi försökte samla alla turister för att gå mot hamnen. Problemet är att någon skriker att det kommer en tsunami och då blir det ännu mer panik, säger han. 

Natten fortsätter med flera efterskalv. Marcus och hans vänner har svårt att bestämma sig för om de ska gå upp mot bergen eller hålla sig till öppna ytor.

Under fredagen är det öde på platsen.

– Hela Kos har varit utslaget. Butiker och supermarket har varit krossade och jag har inte sett en turist på gatorna, säger Marcus. 

Maria hjälpte skadade

Norska Maria, 18, hamnade också mitt i skräcken på bargatan när jordbävningen slog till mot grekiska semesterön. Hon var ute tillsammans med sina vänner när de blev vittnen till hur krogbesökare begravdes i rasmassorna.

Inne på nattklubben White corner försökte hon hjälpa människor som hamnat under bråte som fallit ner.

– De var flera skadade som hade fått delar av taket på sig eller blivit begravda. Jag hjälpte till att få bort skadade och gräva bort sten som fallit från taket, berättar hon.

”Traumatiskt”

Hon beskriver händelsen som ”traumatisk och chockerande”.

– Det var människor överallt i alla möjliga tillstånd. Efteråt sprang folk runt på gatorna och försökte hålla sig på avstånd från höga byggnader, säger hon.

Hon berättar att många som var där började att prata om tsunamis. En ”minitsunami” fångades på film av svenska Helena Gustavsson som semestrar på ön.

”Väldig tur”

På fredagen mår Maria och hennes vänner bra och är på väg hem från semesterön. Hon säger att de hade ren tur med vilken plats de själva var på under jordbävningen.

– Vi hade en väldig tur med var vi befann oss.

Hundratals skadades i jordbävningen och två personer, varav en svensk, är döda.

Enligt uppgifter är minst fem personer allvarligt skadade. Två svenskar, en norsk och två greker. De har förts till sjukhus i helikopter.