Skärholmenborna: Det har blivit vardag med beväpnade ungdomar

Publicerad 2024-04-13

– Det här är inte Skärholmen. Det har blivit vardag med beväpnade ungdomar nu, säger Zohra som bott i området i hela sitt liv.

Skärholmsborna är märkbart tagna efter flera skottlossningar och mordet på en pappa. Många vittnar om hur otryggheten påverkar vardagen.

Några dagar efter att en 39-årig man sköts till döds i en gångtunnel i Skärholmen strömmar människor fortfarande dit. Vissa tänder ljus och lägger blommor, andra stannar till för att titta på minnesplatsen. Det de har gemensamt är uppgivenheten.

Zohra är en av dem. Hon har bott i Skärholmen hela sitt liv och känner inte längre igen sitt område.

– Det här är inte Skärholmen, säger hon till TT.

– Det har blivit vardag med beväpnade ungdomar här nu.

”Ingen normal barndom”

Hon har två småbröder, 14 och 16 år gamla.

– De har ingen normal barndom, som jag hade. Jag kunde vara i parken, spela fotboll och basket. Sådant har inte mina bröder. Folk vågar inte gå ut.

– Det är klart man blir orolig som storasyster, säger Zohra och torkar tårarna.

Zohra hukar sig vid havet av blommor och tända ljus vid gångtunneln efter mordet i Skärholmen. Som många andra är hon upprörd över det som skett.

Hon tycker att polisen gör ett bra jobb med att synas i Skärholmen, som inte är på polisens lista över utsatta områden, men som har en öppen drogscen och där flera skjutningar inträffat.

– Polisens närvaro märks verkligen av här. De frågar hela tiden mina bröder vad de gör eller vart de ska och det är självklart att de ska kunna göra det, men det är inte så att mina bröder känner sig tryggare för det.

Polisiär närvaro

Martin har också stannat till vid minnesplatsen. Han säger att även han märker av att polisen är i området.

– Det har blivit mer polisiär närvaro nu och det är ju inte första skjutningen. Men något måste göras. Man vet inte ens om man kan gå och handla längre.

Martin är en av dem som stannat till vid minnesplatsen i gångtunneln efter mordet i Skärholmen.

Heather och Linda, som tagit sig till Skärholmen för att det känns viktigt att vara där, håller däremot inte med.

– Nu är polisen här, de har en station här, men vanligtvis ser man dem aldrig, säger Linda, som delvis jobbar i Skärholmen.

– Man blir chockad, att de mitt på ljusa dagen, två meter från centrum vågar skjuta någon i ansiktet. Det har blivit värre än man någonsin kan tänka sig. Det är tyvärr vardag, absolut. Det är ingen som vill gå ut på kvällen längre, det är sanning. Det är katastrof, ren och skär katastrof.

Heather och Linda (i solglasögon) tycker att det är viktigt att besöka mordplatsen.