Gammal veteran – lönar sig som tjänstebil

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-04-24

Funderar du på en ny tjänstebil?

Tänk om; en gammal kan spara dig tusenlappar.

En splitterny Porsche 911 kostar över 9 000 i månaden.

Förmånsvärdet för en firmabil beräknas på nybilspriset.

När bilen fyller sex år händer det märkliga saker.

– För att vi ska ha så moderna, säkra och miljövänliga bilar som möjligt är det lägsta förmånsvärdet 178 000 kronor, alltså fyra prisbasbelopp, informerar Skatteverket.

En bil som kostat mindre än 178 000 som ny kommer alltså att bli dyrare samma dag som den fyller sex år. Läge att köpa en ny alltså.

En annan konsekvens är att gamla lyx- och samlarbilar som Porsche 550, AC Cobra och Lotus Seven blir billiga tjänstebilar.

– Att bilarna säljs för 5 – 10 miljoner kronor på auktioner i dag spelar ingen roll för Skatteverkets regelverk. Var nybilspriset på 50- och 60-talet lägre än 176 000 kronor är det dess förmånsvärde idag, säger tjänstebilsexperten Ronny Svensson, vd för Ynnor AB.

Enligt honom är upplägget ovanligt men förekommer. Förutsättningen är att man kan visa att man har nytta av bilen i tjänsten.

– Förutsatt att Skatteverket godkänner användningen går det bra men räkna med att du kommer att få ha en dialog med dem, säger Ronny.

Används bilen som en rullande annonsyta eller som publikmagnet vid mässor är chansen större att den tar sig genom byråkratin.

Godkänns upplägget hamnar alla fordonsavgifter som skatt, försäkringar och service på företaget.

Godkänns det inte kan det bli dyrt.

– Om Skatteverket säger nej hamnar hela värdet som förmån och ska beskattas därefter.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln