Prideordförande hotades – kritiserar polisens hantering

Publicerad 2018-09-18

Thomas Isaksson tog emot dödshot på sin telefonsvarare och gick direkt till polisen. Han är nu kritisk mot att polisen lade ned ärendet redan samma dag – utan att lyssna på meddelandet.

– Detta är ju ett hot mot folk som kämpar för mänskliga rättigheter, säger Thomas Isaksson.

Under helgen gick den årliga festivalen Kalmarsund Pride av stapeln i Kalmar. I år plockade Thomas Isaksson, t f ordförande för festivalen, ned regnbågsflaggan utanför sitt hus flera dagar före den avslutande paraden.

Det var på tisdagen som Thomas vaknade till ett missat samtal och ett röstmeddelande på telefonen.

– När jag spelar upp det så hör jag en skrovlig röst som säger ”du är död”. Hotet var riktat mot mig som aktiv i Priderörelsen och inte som privatperson, det är jag helt förvissad om. Detta är ju ett hot mot folk som kämpar för mänskliga rättigheter och mycket allvarligt, säger Thomas Isaksson.

Thomas Isaksson, tf ordförande för Kalmarsund Pride.

Thomas tog bilen till polisstationen för att anmäla hotet. Bemötandet var vänligt och sakligt, men polisen ville inte lyssna på röstmeddelandet.

– När det gäller telefonhot så kan man ju definitivt försöka spåra samtalet i alla fall. Jag förutsatte att jag skulle bli kontaktad för att de skulle ta del av bandinspelningen, men det skedde inte.

En vecka senare damp ett brev ned i brevlådan. Utredningen hade lagts ner samma dag som anmälan hade upprättats.

Hot mot demokratin

Enligt Thomas har ytterligare tre personer i regionen blivit hotade på grund av sina ställningstaganden för allas lika värde den senaste tiden. Thomas tycker att hanteringen av hans ärende tyder på att man inte tar den typen av brott på tillräckligt allvar.

– Det hotar demokratin att man inte tar nytta av de pusselbitar man kan få. Den gemensamma nämnaren här är sannolikt högerextremister, eller i mitt fall homofober. Jag tror inte att den som ringde till mig ringde bara en gång till just mig, säger Thomas Isaksson.

Förstod inte att det fanns inspelning

Polisinspektören som lade ned ärendet säger till Aftonbladet att det inte finns någon möjlighet att utreda, när en anonym gärningsman ringer från dolt nummer.

– Det framkom inte i anmälan att det fanns en ljudupptagning, säger Ingela Crona, inspektör vid Kalmarpolisen.

Peter Friberg, biträdande lokalpolischef i Kalmar, säger till Barometern att den som tog emot anmälan missförstått situationen.

– Den som tog upp anmälan förstod inte att det var ett inspelat meddelande. Personen uppfattade det som att målsäganden fått ett samtal. Har han ett inspelat meddelande bör han komma in med det till oss. Då kan vi fatta ett nytt beslut utifrån den nya informationen, säger Peter Friberg till Barometern.

Följ ämnen i artikeln