Höjdarna får paradvåningar mitt i Stockholm

Publicerad 2016-01-15

Kommunal äger en rad fastigheter i Stockholms innerstad och delar ut paradvåningar till sina höjdare: chefer, ledande socialdemokrater och LO-toppar.
Hyrorna är låga och flera av våningarna är topprenoverade.
Andra fastighetsägare lämnar hälften av sina hyreslägenheter till bostadsförmedlingen – men Kommunal har inte släppt en enda lägenhet på 16 år.

Tipsa oss på
granskning@aftonbladet.se

Kommunals ordförande Annelie Nordström har liksom många andra gjort bostadskarriär i Stockholm. Men hon har inte satsat ett enda öre. I stället kan hon tacka sina medlemmar som under decennier betalat in sina avgifter och därmed gjort förbundets fastighetsbestånd möjligt.

2006 när hon var enhetschef på Kommunal fick hon först en hyresrätt i förbundets fastighet på Vintervägen 35 i Solna.

När hon blev förste vice ordförande fick hon en 2:a på 66 kvadratmeter på Saltmätargatan på Norrmalm i Stockholm. Det huset ägs genom en av Kommunals underavdelningar, Skorstensfejeriarbetarnas stiftelse.

Fick nybyggd våning

Drygt åtta månader senare kunde Annelie Nordström flytta in i en våning på 4 rum och kök på 116 kvadratmeter på Sveavägen 77 i Vasastan. Huset ägs av fastighetsbolaget Polstjärnan som i sin tur ägs av Kommunal och Byggnads.

Annelie Nordströms efterträdare på posten som förste vice ordförande i Kommunal, Tobias Baudin – i dag förste vice ordförande i LO – fick en lika stor våning i samma hus i augusti 2011.

Det är svårt att hitta några vanliga medlemmar i Kommunal bland hyresgästerna i fastigheten.

En av de lyckligt lottade som har fått ett hyreskontrakt är däremot det socialdemokratiska stjärnskottet från Sigtuna kommun, Anders Johansson, 39. Han har suttit i partistyrelsen och är nu vd för socialdemokraternas spelbolag Kombispel.

Sommaren 2013 fick han en nybyggd vindsvåning med takterrass. Standarden är hög och våningen har flera exklusiva detaljer, utsikt över taken i innerstaden och en yta på 164 kvadratmeter.

Det är inte många som har liknande bostäder – och knappast någon som har ett sådant boende utan att ha behövt betala miljoner för det.

Kan göra stora klipp

Anders Johansson försöker nu efter bara 1,5 års boende byta sin vindsvåning. Han har lagt ut den på sajten Lägenhetsbyte.se och har markerat att han är intresserad av fem olika lägenheter som ligger i hyresfastigheter där det har bildats bostadsrättsföreningar.

Vid eventuella ombildningar till bostadsrätter gör hyresgästerna ofta stora klipp när de kan köpa loss sina bostäder till långt under marknadsvärdet.

Anders Johansson har bland annat kryssat för att han är intresserad av en 4:a på 98 kvadratmeter på nedre Gärdet, en hyreslägenhet som – om det vore en bostadsrätt – med dagens marknadspriser skulle kosta 8-9 miljoner kronor.

Om hans bostadsbyte går igenom och hyresfastigheten ombildas till en bostadsrätt, kan det socialdemokratiska stjärnskottet tjäna miljoner på vindsvåningen han fick av fackföreningsrörelsen.

Fler med paradvåningar

LO-ombudsmannen Oscar Ernerot, 44, tillhör också dem som har fått paradvåningar i huset på Sveavägen. Han har en 4:a på 152 kvadratmeter som han nu vill byta. Eftersom hyrorna är jämförelsevis låga i det fackföreningsägda huset är bostäderna där attraktiva på bytesmarknaden.

Ernerot betalar 12 400 kronor i månaden för sin våning och skriver i annonsen:

"Ljus hörnlägenhet högst upp i huset. Renoverad löpande från 2007".

Han är nu på jakt efter en våning i Gamla stan, Norrmalm eller i andra centrala delar av Stockholm med balkong eller terrass och öppen spis eller kakelugn.

Kommunals ekonomichef Niklas Rengen, som bland annat har jobbat med bostadsfrågor, tillhör också dem som har fått paradvåningar i huset på Sveavägen. Han fick sin hyreslägenhet 2012 trots att han då bodde i en bostadsrätt i samma stadsdel.

Andra får också kontrakt

Kommunal och fastighetsbolaget Polstjärnan har en rad olika fastigheter i centrala Stockholm. Liksom på Sveavägen är det fackföreningens höjdare och ledande socialdemokrater som har gräddfil till hyreskontrakten också i dessa hus.

Men det händer att andra får hyreskontrakt.

Raffaello Di Schiena, som fram tills nu har varit vd för Kommunals förlusttyngda krogrörelse Lyran konferens, men som fick sparken under torsdagen, fick exempelvis en hyreslägenhet på Odengatan sommaren 2012. Den är 175 kvadratmeter och har sex rum och kök.

Knappt två år efter att ha fått den jättelika våningen köpte Di Schiena en villa för drygt 9 miljoner och nu bor hans före detta hustru i paradvåningen.

Raffaello Di Schiena är den som har låtit Kommunals ordförande Annelie Nordström och före detta kassör Anders Bergström semestra utan att betala för sig på Marholmen.

I Bergströms fall handlar det om gratissemestrar vid åtminstone tre tillfällen.

Hyr själv centralt

Kommunals kassör Anders Bergström – som avgick under torsdagen – har inte bara suttit på en massa pengar utan har också varit den som har fördelat hyreskontrakten.

Han bor själv i en våning i ett vackert gammalt hus på Drottninggatan i centrala Stockholm, en 4:a på 107 kvadratmeter. Han bor högt upp och det är en lugnare del av gågatan utanför.

Kontraktet har han fått av Byggnads som äger fastigheten och driver det gemensamma fastighetsbolaget Polstjärnan med Kommunal.

Både Kommunals förste vice ordförande Per Holmström och förbundets andre vice ordförande och avtalssekreterare Lenita Granlund har också fått bostäder i centrala Stockholm. I september 2012 kunde de flytta in i varsin lägenhet på Saltmätargatan i ett hus som ägs genom en av Kommunals underavdelningar, Skorstensfejeriarbetarnas stiftelse.

Nobbar bostadskön

Det gäller att ha rätt position för att få Kommunals attraktiva våningar i Stockholms innerstad. Det är inte bara Kommunals vanliga medlemmar som är missgynnade här, utan också folk som har stått i bostadskön i decennier.

Föreningen Fastighetsägarna Stockholm har tecknat ett avtal om att 50 procent av lediga lägenheter ska lämnas till bostadsförmedlingen.

Men Kommunal och dess fastighetsbolag har valt att ställa sig utanför:

"Hej, vad vi hittar har vi inte förmedlat något åt Fastighetsbolaget Polstjärnan medan vi har förmedlat en bostad åt Svenska Kommunalarbetarförbundet, det var 1999.", svarar Marika Nordström, marknadschef på bostadsförmedlingen i Stockholm när Aftonbladet frågar hur det ligger till.

Det är när folk dör eller flyttar som Kommunal får lägenheter att dela ut. Men det finns också andra sätt att frigöra lägenheter.

Ville vräka pensionär

Nyligen försökte Kommunal vräka en 71-årig kvinna i en 3:a på Västmannagatan i Vasastan. Kommunals ombud hävdade bland annat att lägenheten var gravt vanvårdad och att parkettgolvet skadats av katturin.

Fackförbundet drog den gamla damen inför hyresnämnden och hon var mycket förtvivlad. Enligt hyresgästföreningen som förde hennes talan handlade saken snarare om att Kommunal brustit i underhåll av golvet.

"Golvet är slitet, vilket inte är särskilt anmärkningsvärt då X bott i snart 40 år i prövningslägenheten utan att golven har underhållits. Golven var redan slitna då X flyttade in i lägenheten".

I över två månader levde kvinnan under hotet att vräkas. Men en vecka innan hyresnämnden skulle fatta sitt beslut återkallade Kommunal sin ansökan för att få kvinnan vräkt.

”Jättesvårt att hyra ut lägenheter”

Aftonbladet har sökt Raffaello Di Schiena, före detta vd för Lyran konferens, för en kommentar, men han har inte hört av sig.

Anders Bergström uppgav i tisdags för Aftonbladet att Kommunal har fastigheter och lägenheter för att de är angelägna om att kunna rekrytera medarbetare till Stockholm.

–  Och då är det så att vi har satt en prioriteringsordning. Att förbundsledningen först ska få, sen våra enhetschefer och sen övriga medarbetare.

Ni har inte lämnat en enda lägenhet på många år till bostadsförmedlingen. Varför gör ni inte det?

– Vi har sagt så här i vår policy att 50 procent utav beståndet ska bestå utav utomstående. 50 procent ska bestå av dem som jobbar på Kommunal. I dag är det ungefär 30 procent utav våra fastigheter och lägenheter som bebos av såna som har jobbat eller jobbar på Kommunal.

Det finns ju en överenskommelse mellan bostadsförmedlingen och privatvärdar och enskilda värdar som de flesta följer, men inte Kommunal uppenbarligen då.

– Nej, vi har ju valt den policyn att vi tycker att hälften av lägenheterna ska finnas på den öppna marknaden och hälften ska kunna finnas för att vi ska kunna rekrytera medarbetare.

Om anledningen till att socialdemokraten Anders Johansson, vd för Kombispel, fick den tjusiga takvåningen, säger Bergström:

– Ja, därför att han har sökt och fått den lägenheten. Vi har jättesvårt att hyra ut lägenheter som kostar så mycket som hans lägenhet gör.

Så ni har svårt att hyra ut?

– Ja, lägenheter som kostar 20 000 i månaden har vi svårt att hyra ut.

Tipsa oss på Facebook Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen