Så många asylsökande tar din kommun emot

Publicerad 2015-11-28

En asylsökande på tusen invånare i Danderyd, en på sju i Norberg

Flyktingar i Malmö.

Skillnaderna är enorma när det gäller andel asylsökande i Sveriges kommuner.

I Norberg och Ljusnarsberg är var sjunde invånare asylsökande - i Vellinge och Danderyd bara en på tusen.

– Detta är en följd av lagen om offentlig upphandling, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

 OBS: Längst ner i artikeln kan du se läget i din egen kommun.

Kommunerna har ingenting att säga till om när det gäller utplaceringen av asylsökande. I stället är det lagen om offentlig upphandling som styr, när Migrationsverket direktupphandlar asylboenden. Eftersom kommunernas lägenheter är upptagna sedan länge, tvingas Migrationsverket hyra boendeplatser dyrt av privata entreprenörer.

Var 60:e asylsökande

I hela Sverige är i dag 1,6 procent av befolkningen asylsökande, omkring 157 000 personer. Men runt om i landet är skillnaderna stora: i Danderyd är 0,1 procent asylsökande, i Ljusnarsberg 14,1 procent. Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson förklarar vad det beror på:

– I Ljusnarsberg och Norberg har ett stort antal tillfälliga asylboenden öppnat. Detta är en följd av lagen om offentlig upphandling. Vi har inte kunnat diskvalificera anbud som legat i de här kommunerna, utan har man uppfyllt kraven så har vi varit tvungna att ingå avtal. I Vellinge och Danderyd finns inte byggnader som privata entreprenörer kan komma över på ett billigt sätt. I Norberg finns nerlagda vandrarhem som de har kommit över.

Enligt Fredrik Bengtsson ställer också de svenska bygglovsreglerna till med problem:

– Lagarna är tänkta för något helt annat än det vi nu upplever. Det blir ett stort hinder i att kanske kunna jämna ut fördelningen av var asylsökande kan placeras runt om i Sverige.

Käppar i hjulet

Han ger ett exempel på hur den svenska byråkratin sätter käppar i hjulet:

– Förra torsdagen var vi tvungna att låta 30-40 människor tillbringa natten utomhus i Malmö. Hade vi velat lösa det genom att sätta upp ett cirkustält med värme på campingen i Malmö för 150 personer så hade vi inte kunnat det, eftersom det krävs bygglov. Det är orimligt.

Migrationsverkets lösning på problemet — som kräver ett regeringsbeslut — är att kommunerna får bygga enkla modulhus som inte uppfyller dagens krav:

– Då kan kommunerna ganska snabbt bygga modulhus där Migrationsverket förbinder sig att hyra i 6-8 år. Hälften av bostäderna kan gå till Migrationsverket, hälften till ungdomar. Då hade vi fått en interaktion med Sveriges kommuner, och de hade inte känt sig överkörda som i dag. Detta är lösningen på längre sikt, då kommer vi ifrån de hårt kritiserade privata asylboendena, säger Fredrik Bengtsson.

Fakta om asylsökande

  Den 22 november fanns 167 441 personer i Migrationsverkets mottagningssystem. 57 procent av dem bor på asylboenden, 26 procent har själva ordnat boende hos släktingar och liknande. Resten — 17 procent — bor i det som kallas övrigt boende. Det handlar till exempel om familjehemsplacerade barn och asylsökande som vistas på sjukhus.

Drygt 157 000 av personerna i mottagningssystemet väntar på asylutredning. Omkring 10 000 har redan fått uppehållstillstånd, men på grund av bostadsbristen i Sverige bor de kvar på asylboenden, enligt Migrationsverkets presschef. Eftersom Migrationsverket inte särredovisar vilka som är asylsökande och vilka som inte är det, har Aftonbladet i kommunstatistiken räknat samtliga personer i mottagningssystemet som asylsökande.

  Två av tre asylsökande kommer från fyra hårt drabbade länder: Syrien (33 procent), Afghanistan (15 procent), Irak (10 procent) och Eritrea (sju procent).

LISTA: SÅ MÅNGA ASYLSÖKANDE TAR KOMMUNERNA EMOT