Bostadsbristen stor – studenter tvingas sova i källare

Publicerad 2016-09-02

Denna vecka drog de flesta av landets universitet och högskolor i gång för terminen.

Men bristen på studentbostäder är stor och Sveriges förenade studentkårer rödlistar elva städer.

I Skövde finns så få bostäder att ett 30-tal studenter tvingas att sova i en källare.

Varje år genomför Sveriges förenade studentkårer en bostadsrapport och i dagarna släpptes årets. I den rödlistas elva städer där nya studenter inte kan räkna med att få en bostad på minst ett halvår.

– Det är för tidigt att säga men bostadsbristen för studenter har kanske, kanske nått sin kulmen när vi ser att antalet städer på den gula och gröna listan marginellt ökar och studentkårerna rapporterar om ökad nyproduktion. Samtidigt ligger hyrorna för nyproduktion på en fantasinivå, säger Caroline Sundberg som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) i ett pressmeddelande.

Två städer har i år gått åt rätt håll: Karlstad från röd till gul och Sundsvall från gul till grön. Men på den röda listan finns fortfarande traditionella studentstäder såsom Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg och situationen har exempelvis förvärrats i Karlskrona och Skövde.

Sover på luftmadrasser

Just i Skövde är bristen på bostäder så stor att ett 30-tal studenter tvingas sova på luftmadrasser och liggunderlag i en källare. Sovsalen i stadens kulturhus har ordnats fram av studentkåren som en krislösning, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Det går ungefär 8 000 studenter på högskolan, men det finns bara 800–900 studentbostäder. Så det är en riktigt, riktigt dålig boendesituation, säger Gabrielle Önnestam på studentkåren i Skövde till SVT.

Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS), är oroad över utvecklingen

– Ett tryggt boende behövs för att vi studenter ska kunna fokusera fullt ut på våra studier och inte lägga energi på att bevaka krångliga köer, leva med korta andrahandskontrakt och gå runt med en gnagande oro över framtiden.

Allt fler studenter köper bostad

En rundringning som P3 Nyheter gjort till olika mäklare visar att allt fler studenter köper lägenheter med hjälp av sina föräldrar. Det gör Kristin Öster, ordförande för Saco studentråd, oroad över att det är plånboken som kommer att styra om någon kan börja studera på högre nivå.

– Om den här situationen på bostadsmarknaden får fortsätta kommer vi hamna i en situation där det är storleken på föräldrarnas plånbok som kommer avgöra om man kan läsa vidare eller inte, säger hon till P3.

En mäklare radiokanalen pratat med säljer lägenheter i Malmö, Lund och Helsingborg och han vittnar om att försäljningen ökar vid terminsstart.

– Det stora problemet är ju naturligtvis att det till slut kan bli tal om en klassfråga eftersom många behöver hjälp för att kunna finansiera sitt boende. Det är då en utveckling som gör att det till slut blir svårt för många att studera, säger han.

Ger förslag på lösningar

I SFS:s rapport presenteras två förslag på hur man skulle kunna öka byggandet av bostäder som studenter har råd med.

”Ansvaret för bostäder behöver tydligare fördelas mellan kommuner, statliga myndigheter och kanske även länen. Ekonomiska styrmedel är en väg att gå för ett ökat ansvarstagande.

Alla partier måste inse att bostadsbyggande kostar och att studenter inte har råd med dyr nyproduktion. Höj bostadsbidraget i väntan på långsiktiga samarbetssprungna

investeringar i bostadsmarknaden”.