Familjen planerar USA:s och företagets framtid

Uppdaterad 2016-11-14 | Publicerad 2016-11-13

NEW YORK. Donald Trump har samlat en särskild grupp för att rita upp spelplanen som president.

Gruppen består av politiker och av Trumps familj.

Eftersom Trump vägrar sälja sitt miljardimperium får familjen nu bestämma hur USA ska styras och hur företaget ska drivas vidare.

Den 20 januari nästa år gör Donald Trump sin första arbetsdag som USA:s president.

Men han kan inte komma oförberedd till Vita huset.

Nu pågår förarbetet inför maktövertagandet.

Samtidigt som fredliga protester ägde rum utanför Trump Tower under fredagen barrikaderade den blivande presidenten sig tillsammans med ett team som ska sätta grunden för hur USA ska styras framöver – och av vilka.

”Är en röra”

Blivande vicepresidenten Mike Pence är nybliven lagledare för processen sedan guvernör Chris Christie degraderats men fortfarande ingår i gruppen tillsammans med bland andra Ben Carson och Rudy Giuliani.

– Det är den högst kvalificerade gruppen av framgångsrika ledare som kommer att kunna genomföra vår agenda i Washington, säger Trump enligt Reuters.

Eftersom få trodde att Trump skulle bli president var manegen inte krattad och gruppen står nu inför en stor utmaning.

– Jag var med i Mitt Romneys övergångslag och det var ett väloljat maskineri månader före valet. Nu är det en röra, säger en källa inom det republikanska partiet till Reuters.

Men Trumps insatsstyrka består inte enbart av republikanska politiker.

Kritik: Bäddar för intressekonflikt

Svärsonen Jared Kushner, som hade en nyckelroll under kampanjen, ingår också i församlingen liksom de tre vuxna barnen Ivanka, Eric och Donald Jr.

Fastighetsmagnaten Trump, vars imperium uppskattas vara värt 30 miljarder kronor och innefatta 500 verksamheter över hela världen, har sagt att de tre barnen ska ta över imperiet.

En talesperson för Trumporganisationen uppger att övertagandet är högsta prioritet och något man ska slutföra så fort som möjligt.

Att låta företaget gå vidare inom familjen i stället för att sälja det har lett till kritik mot Trump, i synnerhet då han gick till val på att flirta med folkets frustration mot maktspelare som arbetar i egenintresse.

Kritiken från meningsmotståndare lät inte vänta på sig.

– Om han inte bemöter det här problemet kommer det uppstå frågor om intressekonflikt för varje beslut han fattar, säger Paul S. Ryan vid den liberala intressegruppen Common cause till Politico.

 PLUS:  USA – efter valet