Inflöde av IS-anhängare får kurder att knäa

TT TT-AFP

Publicerad 2019-02-25

IS utländska medlemmar och deras anhöriga strömmar ut från terrorrörelsens kvarvarande fästen i östra Syrien när det militära trycket mot dem nu ökar.

Utflödet får den kurdisk-arabiska alliansen SDF att knäa – och återigen vädja till utländska regeringar att plocka hem sina medborgare.

– Antalet utländska stridande och anhöriga som vi håller ökar drastiskt. Vår nuvarande infrastruktur kan inte handskas med massinflödet, säger Abdel Karim Omar, som hanterar utländska frågor i de kurdiska myndigheterna.

Omkring 46 000 människor – varav många utländska jihadister som stridit i IS led – har strömmat ut ur gruppens krympande territorier sedan i början av december, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Bara sedan i onsdags har SDF – som stöttas av den USA-ledda militära alliansen och där den kurdiska YPG-milisen är stommen – evakuerat nära 5 000 män, kvinnor och barn från Baghouz nära den irakiska gränsen, som sägs vara den sista IS-kontrollerade fickan i östra Syrien. I den evakueringen ingick återigen många medborgare i europeiska länder, forna Sovjetstater samt Irak, enligt SDF.

"Ännu tyngre"

"När tusentals utlänningar flyr från Daeshs (IS) sönderfallande kalifat blir bördan, som redan är för tung för oss att hantera, till och med ännu tyngre. Det kommer att fortsätta vara den största utmaningen som väntar oss om inte regeringar vidtar åtgärder och fullgör sitt ansvar för sina medborgare", skriver SDF-talespersonen Mustefa Bali på Twitter.

Många utländska regeringar vägrar ta hem medborgare som rest till området för att strida. Att acceptera ett inflöde av stridstränade extremister väcker invändningar om säkerhet och risk för terror. Krigsbrott bör lagföras i det område de utförts, är argumentationen och senast i helgen klargjorde Sveriges statsminister Stefan Löfven att det inte är aktuellt att ta emot de svenskar som tillfångatagits.

Usla förhållanden

SDF och andra regionala krafter har i sin tur pekat på bristande resurser, att det är orimligt att bördan läggs på dem, att ett land har ansvar för sina medborgare samt att extremisterna oftast radikaliserats i sina hemländer.

Människor från IS-områdena körs till olika läger, där förhållandena blivit allt sämre. Ett av dem är al-Hol i nordvästra Syrien – som nu hyser över 45 000 personer.

Flyktingorganisationen IRC larmar om att minst 78 människor, de flesta barn, har dött de senaste veckorna på väg till eller kort efter att de kom till al-Hol.

Fördröjd slutstrid

Lägren är i akut behov av rent vatten, sanitetsutrustning, mediciner, tält och andra förnödenheter, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (Ocha).

Under måndagen väntades ännu fler människor lämna Baghouz, och liksom tidigare antas deserterade IS-medlemmar försöka smälta in och gömma sig bland de civila.

Det slutliga militära avgörandet på orten, där IS nu håller ett område som bara är en halv kvadratkilometer stort, är nära förestående. Slutstriden hade stått tidigare om inte fler civila än väntat fanns i Baghouz.

– Enligt vad vi hört från dem som lämnat finns det nära 5 000 människor kvar där inne, säger Mustefa Bali på måndagen.

Följ ämnen i artikeln