Nordkoreas nyhetsbyrå: Trump och Kim bjuder in varandra till sina länder

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump har bjudit Kim Jong-un till USA – och Kim har givit Trump motsvarande inbjudan till Nordkorea.

Det uppger Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Enligt uttalandet har båda ledarna ”gladeligen accepterat varandras inbjudningar”.

KCNA påstår också att Trump under toppmötet öppnat för att lyfta sanktionerna mot Nordkorea.

Sent på tisdagskvällen, svensk tid, publicerade Nordkoreas propagandaorgan KCNA den första artikeln efter att toppmötet mellan Trump och Kim avslutats i Singapore.

I den engelskspråkiga versionen avslutas texten med påståendet att både Trump och Kim bjudit in varandra till sina respektive länder. Båda ska dessutom ha tackat ja, enligt KCNA.

Även den franska nyhetsbyrån AFP rapporterar om de ömsesidiga inbjudningarna.

I uttalandet från KCNA specificeras inte när nya möten mellan Trump och Kim kan ske.

”Kim Jong-un bjöd in Trump att besöka Pyongyang vid lämpligt tillfälle och Trump bjöd in Kim Jong-un att besöka USA. De två ledarna accepterade gladeligen varandras inbjudningar, övertygade om att det skulle fungera som ännu en viktig möjlighet för förbättrade relationer mellan Nordkorea och USA”, skriver KCNA.

Uppgifterna om ömsesidiga inbjudningar mellan Trump och Kim har inte bekräftats från amerikanskt håll.

I referatet beskriver KCNA toppmötet i Singapore kronologiskt. Första delen, där Trump och Kim möttes på tu man hand med bara tolkarna närvarande, beskrivs som ”ett familjärt samtal”.

KCNA skriver också:

”De två ledarna hade ett uppriktigt åsiktsutbyte om de praktiska frågor som är viktiga för att avsluta de sedan årtionden fientliga relationerna mellan Nordkorea och USA och skapa fred och stabilitet på den koreanska halvön”.

KCNA fortsätter att beskriva de utökade samtalen, där även ledarnas entourage deltog:

”Ordförande Kim Jong-un hyllade presidentens vilja och entusiasm att lösa problem på ett realistiskt sätt genom dialog och förhandlingar, bort från det fientliga förflutna.”

I KCNA:s rapportering ges inga utfästelser om att Nordkorea av skrota sina kärnvapen – men ordet ”denuclearization” (kärnvapennedrustning) nämns flera gånger.

Vid ett tillfälle skriver KCNA att Trump och Kim delar synen att ”steg för steg-principen är viktig för att uppnå fred, stabilitet och kärnvapennedrustning”.

Enligt nyhetsbyrån sa Kim också att det krävs juridiska överenskommelser där länderna förbinder sig från provokationer:

”Kim Jong-un påpekade att många problem uppstått på grund av djupt rotad misstro och fientlighet mellan de två länderna. För att åstadkomma fred och stabilitet på Koreanska halvön och förverkliga dess kärnvapennedrustning borde de två länderna förmå sig att avstå från antagonism gentemot varandra och vidta lagliga och institutionella åtgärder för att garantera det”.

Enligt KCNA:s rapport underströk Kim Jong-un vikten av att båda länderna omgående omsätter överenskommelserna från den gemensamma deklarationen vid toppmötet i praktisk handling.

Enligt KCNA sa Kim Jong-un också under mötet att det krävs ”akuta, modiga beslut för att stoppa irriterande och fientliga militära åtgärder mot varandra”.

I USA toppades nyhetssajterna under tisdagskvällen av Trumps besked från presskonferensen att militärövningarna mellan USA och Sydkorea ska upphöra. Kritiker menar att han inte fått något konkret tillbaka för den eftergiften.

Samtidigt påstod den republikanske senatorn Cory Gardner att han fått besked av vicepresidenten Mike Pence att övningarna med Sydkorea ska fortsätta – något som Pences pressekreterare dock dementerade.

I KCNA:s artikel påstås det att Trump inte bara nämnt att övningarna ska stoppas – det heter också att Trump talat om att lyfta sanktioner:

”Trump utryckte sin intention att stoppa USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar, som Nordkorea ser som en provokation, under en period av goodwill-dialog mellan Nordkorea och USA, erbjuda säkerhetsgarantier till Nordkorea och lyfta sanktioner mot landet samtidigt som relationerna förbättras genom dialog och förhandlingar”.

Det beskedet går emot vad Trump sa efter presskonferensen i Singapore: Att sanktionerna kvarstår.

Vita huset har inte kommenterat KCNA:s rapportering från toppmötet.

I två tweets tidigare på tisdagskvällen, svensk tid, beskrev Donald Trump mötet med Kim Jong-un som ”verkligen fantastiskt”:

”Stora framsteg gjordes om Nordkoreas kärnvapennedrustning. Gisslan är tillbaka hemma, vi får tillbaka kvarlevorna av våra hjältar till deras familjer, inga missiler har avfyrats, ingen forskning pågår, anläggningar stänger.”

”Kom överens väl med Kim Jong-un som vill se underbara saker för sitt land. Som jag sa tidigare i dag: Vem som helst kan starta krig, men bara de modigaste kan skapa fred!”

4 saker du kanske inte visste om Kim Jong-un 00:24
1 av 10 | Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trump med dokumentet.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM