112-appen larmade om skjutning – i hela länet

Publicerad 2024-05-08

Vid dödsskjutningen på Södermalm skickades ett larm ut i 112-appen – för första gången.

Personer i hela Stockholms län nåddes, brottsplatsen nämndes inte i ett första skede.

– Det var inte vår avsikt att det skulle bli så otydligt som det kanske uppfattades, säger Peter Allheim, poliskommissarie på Noa.

”Det har skett ett grovt brott i ditt närområde”.

Så inleddes det meddelande som skickades ut i 112-appen vid 19.12 på måndagskvällen – efter att en man sköts ihjäl på Södermalm i Stockholm.

I notisen som skickades till appanvändare runtom i Stockholms län fanns ingen information om var brottet skett.

Först en halvtimme senare kom en uppdatering med en karta och ett inringat område.

”Tänkte först att något hänt här”

Tina Nordh, 63, som är boende i Gustavsberg, cirka två mil öster om centrala Stockholm, reagerade på meddelandet.

Hon tycker att det är bra att polisen informerar allmänheten, men samtidigt väcktes en oro.

– Vi har haft en skjutning här för något år sedan, så man blir ju mer observant där man bor. Jag vill hålla mig ajour och veta när jag inte bör gå utanför dörren, säger hon.

– Jag tänkte först att det var något som hade hänt här.

112-appen.

Nya samarbetet inleddes i år

Notisen i 112-appen är en del av ett nytt samarbete mellan polisen och SOS Alarm, som inleddes i mitten av april i år.

Tidigare har det skickats ut meddelanden om bränder, trafikolyckor och båtolyckor, men numera kan även en händelse kopplad till det grova våldet noteras, en explosion exempelvis.

Efter måndagens skjutning skickades det första meddelandet ut efter nya tillägget. Förklaringen till varför Tina Nordh i Gustavsberg och många andra utanför Södermalm fick notisen är enkel, enligt polisen.

– Mobiltelefonen lämnar regelbundet ifrån sig information om var den befinner sig och då du kan du ha varit i närheten av en brottsplats men sedan flyttat dig. I den mest ideala världen skulle mobilen skicka din position var 30:e sekund, men det skulle påverka både datakapacitet och batteri, säger Peter Allheim, poliskommissarie på Noa.

– Det är en avvägning som SOS Alarm har gjort för att hushålla med användarnas batterikapacitet och inget som vi inom polisen påverkar.

Varför fick inte användarna veta var brottet hade skett?

– Det uppstod ett missförstånd mellan två parametrar i beställningen, säger Peter Allheim och fortsätter:

– När vi själva såg utfallet förstod vi att vi hade blandat ihop det och gjorde då ändringar. Det var inte vår avsikt att det skulle bli så otydligt som det kanske uppfattades.

”Respekt för oron”

Peter Allheim vill samtidigt vara tydlig med att det var första gången som polisen och SOS Alarm skickade en notis i samband med en skjutning.

– Vi har respekt för att människor blir oroliga men det är också viktigt att komma ihåg att det här ska vara säkerhetshöjande, säger han.

Allheim hoppas också att några av de 13 000 aktiva användarna som mottog meddelandet om skjutningen på Södermalm uppskattade det.

– I insatsen på Södermalm har polismyndigheten mottagit mycket värdefull information. Jag kan inte säga om det är kopplat till 112-appen, men inom samarbetet med SOS Alarm försöker vi hitta synergivinster som skapar en förhöjd effekt i polisens brottsförebyggande system och ett medborgarvärde.

Följ ämnen i artikeln