Könslagen river upp sår: ”Svartmålar regeringskollegor”

Publicerad 2024-04-06

Den nya könstillhörighetslagen splittrar regeringen. Särskilt infekterat är läget mellan Moderaterna och Kristdemokraterna.

Enligt källor med insyn ska Moderaterna ha försökt tysta Kristdemokraternas kritik mot lagen.

– De har hört av sig och försökt få oss att tona ner vår kritik, säger en källa.

Den nya könstillhörighetslagen fortsätter att slå split mellan såväl Tidöpartierna som regeringspartierna.

M och L säger ja – KD och SD säger nej.

Frågan har blivit särskilt infekterad mellan M och KD.

Aftonbladet har pratat med flera kristdemokrater som uppger att Moderaterna, från regeringskansliet, har försökt påverka KD:s kommunikation kring frågan.

– De har hört av sig och försökt få oss att tona ner vår kritik mot könstillhörighetslagen, säger en KD-källa.

Frågestund skapade irritation

Enligt källor med insyn ska M ha gjort en offensiv inför frågestunden i riksdagens kammare i slutet av februari, när KD-toppen Hans Eklind ställde en fråga till statsministern om könstillhörighetslagen.

Men frågan ställdes likväl.

Hans Eklind undrade om statsministern ansåg att ny kunskap och evidens bör tas tillvara före lagändringen, med en sänkt åldersgräns för byte av juridiskt kön, genomförs.

Ulf Kristerssons svarade att frågan bereds i socialutskottet och att han inte hade mer att säga om det.

– Jag har full respekt för den beredningsprocessen och tänker inte ha någon bestämd regeringsuppfattning om detta, sa statsministern.

Det ingår i Tidöavtalets arbetsformer att interpellationsdebatter och frågesvar ska samordnas, men eftersom könstillhörighetslagen gått utanför Tidösamarbetet så gäller inte samordningsreglerna.

”Övertramp”

Att partierna tycker olika blev mycket tydligt under torsdagen, när riksdagens socialutskott gick vidare med förslaget.

Johan Hultberg, M (till vänster) och Hans Eklind, KD (till höger).

I en debatt i Studio Ett på eftermiddagen debatterade KD:s Hans Eklind mot Johan Hultberg, Moderaternas toppnamn i socialutskottet.

Under debatten pekade Johan Hultberg på KD:s historia i liknande frågor.

Kristdemokraterna föll tillbaka i gamla hjulspår där man konsekvent har sagt nej till viktiga reformer för Hbtqi-personer, och det beklagar jag, på samma sätt som man sa nej till samkönade äktenskap och homosexuellas möjlighet att adoptera, sa moderaten.

Uttalandet har väckt ilska inom KD.

– Vi har varit mycket tydliga med att vi ska debattera i sak. Men det Moderaterna nu gör är att gå över gränsen. Man svartmålar regeringskollegor. Det är inte okej, säger en KD-källa.

– Det är en svår situation nu, men vi har kommit överens om att vi inte ska gå över några gränser och hålla oss till sak. Nu har Moderaterna gjort övertramp.