Minst fyra döda i höghusbrand i Valencia – 19 saknas

Uppdaterad 2024-02-23 | Publicerad 2024-02-22

En brutal brand härjade i ett 14-våningshus i Valencia på torsdagen.

Fyra personer dog i eldmassorna och 19 personer saknas.

Den enorma branden som drabbat ett 14-våningshus i Valencia bröt ut vid 17.30 i stadsdelen Campanar under torsdagskvällen, rapporterar lokala spanska medier.

Flera patruller har försökt släcka lågorna i höghuset och enligt Valencias nödcentral har tio brandkårer mobiliserats till platsen.

Enligt El País har minst fyra personer dött i brandmassorna, 19 personer saknas och 14 personer har fått akutsjukvård efter skador i branden. Av de som skadats är sex brandmän, skriver den spanska tidningen.

I byggnaden finns 138 bostäder där ungefär 450 personer är skrivna.

Branden ska ha uppstått på fjärde våningen och spridit sig till hela huset under en halvtimme.

Hoppade mellan balkongerna

Det spanska försvarsdepartementet inkallade militär från Madrid för att stödja släckningsarbetet. Dessutom mobiliserades ett fältsjukhus intill byggnaden.

En expert säger till El País att materialet som har använts i byggnadens fasad är anledningen till att elden har spridits så fort. Han kallar dessa aluminiumplattor med syntetisk isolation som ”mycket brännbara”.

Vid 21.40 under torsdagskvällen rapporterar spanska El Periódico att branden har minskat och att lågorna på fasaden är praktiskt taget släckta.

Tidigare under kvällen hördes skrik från byggnaden när grannar försökte hoppa mellan balkongerna och flera personer syntes instängda på sina balkonger, skriver lokala medier.

Branden var så stor att den spred sig till två intilliggande byggnader.

Stort pådrag under torsdagskvällen.

En far och en dotter har räddats

En pappa och hans tonårsdotter lyckades räddas av brandmän efter att ha varit fast på sin balkong i flera timmar, skriver spanska El Periódico.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att han är ”förskräckt” över branden.

”Jag har precis pratat med president Carlos Mazón och borgmästare María José Catalá för att få höra om situationen från första hand och kunna erbjuda all hjälp som behövs”, skriver han på X.

”Jag vill förmedla min solidaritet till alla drabbade och beröm till all räddningspersonal som är utplacerade på platsen”, tillägger premiärministern.

Följ ämnen i artikeln