Energiministern besökte gruvan – sen exploderade den

Publicerad 2022-10-15

För tre veckor sedan var turkiska energiministern på besök och berömde gruvan i Amasra.

”Låt mig vara tydlig. Säkerheten går alltid först”, sa han då inför de anställda.

Nu har gruvan exploderat och 41 arbetare dött.

Den 20 september publicerade den turkiska energiministern Fatih Dönmez ett inlägg på Twitter med bilder från hans besök i kolgruvan i Amasra.

”Vi befinner oss på platsen där gruvdrift startade, utvecklades och växte i Turkiet”, skrev han då.

Samtidigt talade han inför de anställda och betonade vikten av säkerhetsåtgärder och att ingen ska skadas på jobbet.

”Låt mig vara tydlig. Säkerheten går alltid först”, sa han då, rapporterar Cumhuriyet.

41 döda och 11 skadade

I går inträffade en massiv explosion i kolgruvan. Energiministern anlände till olycksplatsen för att informeras om räddningsinsatsen och uttrycka sina sympatier till de drabbade och anhöriga vars släktingar dött eller skadats.

”Vår nations smärta är stor, gruvarbetarnas smärta är stor. Det är väldigt sorgligt. Må Gud ge styrka till anhöriga och gruvarbetare, kondoleanser till vår nation", sa han under lördagen rapporterar CNN Turk.

Olyckan inträffade klockan 18.15 lokal tid, på omkring 300 meters djup. Totalt befann sig 110 arbetare i gruvan, varav 49 arbetade i högriskområdet intill explosionen. Under lördagseftermiddagen uppgav inrikesminister Suleyman Soylu att nattens räddningsinsats avslutats. 41 personer har dött, 11 arbetare vårdas fortsatt på olika sjukhus och 58 personer räddades ur gruvan eller kunde ta sig ut på egen hand. Ännu har alla dödsoffer inte kunnat identifierats.

Presidenten Recep Tayyip Erdogan skulle ha besökt Diyarbakir i västra Turkiet under lördagen, men ställde in sin resa. I stället begav han sig till Amasra och olycksplatsen, samt deltog i en begravning av ett av dödsoffren.

Turkiets president Erdogan talar med media på olycksplatsen.

Erdogan: Vill inte längre se onödiga risker

Gruvolyckor med dödlig utgång inträffar årligen i Turkiet. Den värsta ägde rum 2014 i staden Soma då 301 personer dog i samband med en brand.

Landets justitieminister Bekir Bozdag uppgav strax efter olyckan i Amasra att händelsen ska utredas av åklagare.

Vad som orsakat olyckan är inte fastställt, men myndigheterna har en initial misstanke om att det rör sig om en metangasexplosion.

”Hur explosionen gick till och vem som är ansvarig, om någon, kommer att avslöjas under utredningarna. Vi vill inte längre se några onödiga risker i våra gruvor. Vi ska göra vårt bästa för att begrava gruvolyckorna i historien”, säger Erdogan under lördagen, rapporterar CNN Turk.

Det är ännu inte fastställt vad som orsakade olyckan.

Följ ämnen i artikeln