Riksdagen drabbad av it-attacken

Publicerad 2024-01-23

Även riksdagen har drabbats av helgens cyberattack.

Det säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) till TV4 Nyheterna.

– Det är jätteallvarligt.

Helgens ryska it-attack har påverkats svenska samhället på flera sätt.

Den slog ut bland annat Statens servicecenter, som hanterar löneutbetalningar för 120 myndigheter. 60 000 anställda berörs. I Region Blekinge har personuppgifter om patienter läckts.

– Det är jätteallvarligt, det här är stort. 120 myndigheter, 60 000 tusen anställda, bland annat riksdagen, det här är stort, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, till TV4 Nyheterna.

Han vill att regeringen agerar.

– Jag menar att det första som måste göras är att civilförsvarsministern får komma hit och informera så fort som möjligt om vad de egentligen gör på regeringskansliet och hur de motverkar detta, säger Hultqvist.

Peter Hultqvist.

Bohlin: ”Kommer utvärderas”

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, kommenterade under måndagen attacken på X.

”Även denna händelse kommer att behöva utvärderas noga, men just nu befinner vi oss fortfarande i en hanteringsfas. Budskapet om det allvarsamma omvärldsläget riktar sig givetvis inte bara till myndigheter, utan också till alla privata företag som ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet och som vill kunna fortsätta göra anspråk på detta”, skrev han bland annat.

Även en rad företag som Filmstaden, Rusta, Granngården, Systembolaget och Stadium har drabbats i attacken mot företaget Tietoevry.

Rysk hackergrupp bakom

Bakom angreppet står den ryska hackergruppen Akira. Deras främsta mål är att tjäna pengar, enligt cyberhotsexperten Mattias Wåhlén.

– De här brottslingarna är inte patrioter. De motiveras av pengar. De som sysslar med ddos-attacker som slår ut hemsidor, de har mer politiska motiv, sa han till Aftonbladet i går.

Samtidigt finns vissa kontakter mellan ryska staten och hackergrupperna.

– Man tolererar varandra, man har intressen. Om det är så att en grupp kommer åt data från ett företag, hittar någon känslig ritning som man tror att ryska staten kan vara intresserad av, då kan man kränga det till dem.

Fönster i riksdagens presscenter.