Oliwer, 15, stod på ”dödslistan”: Känns helt sjukt

Fick en chock när polisen berättade

Publicerad 2024-02-06

De kände inte varandra.

Men ändå stod 15-åriga Oliwers namn högst upp på listan över personer som David tänkte angripa under skolattacken.

– Jag kan inte fatta att folk går runt och har sådana här tankar.

Under en lång tid efter att allt uppdagades brukade Oliwer drömma att han var död.

– Det var som att jag såg min familj uppifrån och jag försökte prata med dem men de kunde inte höra mig. Det kändes väldigt läskigt.

Han gick i årskursen under David, men de kände inte varandra. I förhör kunde Oliwer dra sig till minnes att hans kompisgäng varit inblandat i några mindre bråk med David och en vän till honom.

– De brukade ropa rasistiska grejer efter oss. Till slut fick jag nog och sa ifrån. Men det blev aldrig någon större grej.

Därför fick Oliwer en chock när utredarna berättade vad David var misstänkt för. På polisstationen fick han veta att han var den huvudsakliga måltavlan i en planerad skolattack. David hade letat upp Oliwers schema, och på en lista över tilltänkta offer stod hans namn överst.

– Det kändes helt sjukt. Jag visste ju inte ens vem han var. Jag fattade inte varför han valt ut just mig.

Oliwer sitter i soffan hemma i huset i det lilla västsvenska samhället där han bor. Akela, en mycket kärvänlig american bully, myser i hans knä. Mamma Maria stökar i köket.

Det är en av alla alldeles vanliga vardagar som brukar passera ganska obemärkt förbi. Men för Oliwer och hans familj har även det alldagliga fått en ny betydelse. Det gråa har blivit lite mindre grått.

– Den här killen skrev någonstans att den 11 maj var ett lämpligt datum, och Oliwer fyller år bara några dagar efter det. Om det här hade blivit verklighet så hade vi aldrig fått fira hans 15:e födelsedag. Det är en tanke som jag inte kan få ut ur huvudet, säger Maria.

– Jag uppskattar min mamma och mina bröder på ett annat sätt nu. Utan dem vet jag inte hur det kommit tillbaka efter det här, säger Oliwer.

Både Oliwer och hans mamma Maria fick en chock när de fick reda på vad David hade planerat.

Men det inträffade har också lagt en ny tyngd över tillvaron. Maria beskriver det som att Oliwers liv har krympt. Han har inte orkat vara i skolan så mycket, vilket har lett till att halkat efter i flera ämnen. Under sommarlovet var den annars så aktiva killen mest hemma. Han meckade i garaget i stället för att vara ute och hänga med kompisarna.

– Tidigare boxades han på hög nivå men det har han fått sluta med eftersom han måste åka buss till träningarna och det vill han inte, säger Maria.

– Hans tillit till andra människor är helt förstörd. Om vi är på stan och någon ger honom en blick kan han fråga mig om den personen också vill döda honom.

Tidigare levde Oliwer ett mycket aktivt liv. Men nu håller han sig för det mesta hemma.
Oliwers mamma Maria är mycket kritisk till bristen på åtgärder från skolans sida. ”De verkar inte alls vara intresserade av att hjälpa till”, säger hon.

Rättegången mot David inleddes i oktober. Maria gick till domstolen med ett raseri i kroppen.

– Jag kom dit med inställningen att han skulle låsas in och att man sedan skulle kasta bort nyckeln. Men den som satt i rättssalen var bara ett barn. Det går inte att hata ett barn.

Enligt Maria är det vuxenvärlden som bär det största ansvaret för den uppkomna situationen.

– Vi har alla ett ansvar för att ge våra unga kärlek, men vi måste också sätta gränser och förklara vad som är okej och vad som inte är okej.

Det politiska klimatet spelar också in, menar Maria.

– Det blåser så starka högervindar just nu. När främlings­fientlighet får fäste i samhället så kommer det också spridas till barn och ungdomar. Sedan kan detta förstärkas i deras forum på nätet. Det är en jättefarlig situation.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET