Pengar till landsbygd i vårbudget

avTT

Foto: Claudio Bresciani/TT
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) presenterar partiets budgetsförslag under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.

Lantbrukare och andra företagare på landbygden kan räkna med pengar i vårändringsbudgeten.

Bland annat sänks åter momsen på naturguider.

Nästa vecka presenterar regeringen ändringar i innevarande statsbudget för 2019.

Centern har i budgetförhandlingarna med regering drivit frågor som partiet menar är viktiga för landsbygden. En är sänkt moms på naturguider, till exempel för vilt- och fågelskådning eller guidade vandringar.

Momsen fyrdubblades vid årsskiftet från sex procent till 25 procent i Moderaternas och Kristdemokraternas budget som riksdagen antog i december. Nu återställs momsen till sex procent i vårändringsbudgeten.

"En svår situation"

Centerledaren Annie Lööf uppger att momssänkningen berör 3 000 företag.

– En fyrdubbling av momsen skulle innebära en svår situation för dem, säger hon.

Vårändringsbudgeten innehåller också ett tillskott på 150 miljoner kronor för att skogsägare som påverkats av att staten skyddat skog på deras marker ska få sin ekonomiska ersättning.

Dessutom tillförs budgeten 350 miljoner kronor till ersättning för de lantbrukare som på grund av förra sommarens extrema torka drabbats av inkomstbortfall.

Lööf pekar också på att sänkta arbetsgivaravgifter i vårändringsbudgeten stärker företagandet på landsbygden, även om sänkningarna gäller för hela landet.

"Viktigt för landsbygden"

Dels sänks arbetsgivaravgifterna för unga under 18 år, dels förlängs den slopade arbetsgivaravgiften för enmansföretagare som anställer sin första medarbetare, från ett till två år.

Lööf påpekar att lägre arbetsgivaravgifter för unga är särskilt viktigt för landsbygden, där många säsongsberoende företag anställer unga.

Förslagen om sänkta arbetsgivaravgifter har presenterats tidigare och kostar staten 500 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM