Så skyddas äldre från coronaviruset

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-03-16

Äldre människor avråds nu från att exempelvis gå ut och handla. Personer över 70 år tillhör riskgruppen för att drabbas allvarligt av coronaviruset. Arkivbild.

Äldre bör inte gå ut och handla mat, vädjar Folkhälsomyndigheten.

Riskgruppen måste skyddas från coronaviruset.

– Hemmet är den bästa platsen att vara på för äldre, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på myndigheten.

Vad innebär Folkhälsomyndighetens avrådan till äldre att inte gå ut och göra vardagliga saker?

– Det är inte ett förbud för äldre att gå ut, men vi vädjar verkligen till alla äldre att undvika sociala kontakter och hålla avstånd till andra människor. Man ska i möjligaste mån ta hjälp av andra med det man kan få hjälp med, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Vem kan hjälpa?

För dem som kan hantera dator och onlinebeställning kan mat från livsmedelsaffärer beställas på internet. Be anhöriga, släktingar eller grannar om hjälp – antingen med att handla mat direkt eller göra själva beställningen. Om man inte själv kan kontakta exempelvis frivilliggrupper på sociala medier som hjälper till med att handla mat åt riskgrupper kanske någon annan kan etablera en kontakt.

Det går även att upprätta en fullmakt så att någon annan kan hämta ut receptbelagd medicin. Fullmakten går att fylla i på internet, men man kan även fylla i och attestera en fullmakt som ett ombud kan ta med sig till det lokala apoteket.

– Och måste äldre handla mat själva får man se till att det görs så säkert som möjligt och att man själv är frisk när man beger sig ut. Då ska man i första hand tänka på god handhygien - man ska inte ta sig i ögon, näsa eller mun. Man ska också hålla ett avstånd - runt två meter – till folk i butiken eller den plats man är på, säger Tegmark Wisell.

Ska äldre isolera sig helt och hållet?

– Man kan så klart gå på promenader. Det är bara bra för hälsan. Men man ska slippa att exempelvis åka kollektivtrafik och gå och handla. Man ska helst slippa alla måsten.

Hur kan personer i andra åldersgrupper skydda äldre personer?

Om man är sjuk ska man absolut inte besöka äldre personer, uppmanar Folkhälsomyndigheten. Utomhus gäller det som kan kallas för social distansering.

– Man ska inte aktivt närma sig äldre personer utan hålla avståndet och då handlar det om två meters avstånd. Man ska respektera att äldre personer är väldigt sårbara och sköra, säger Tegmark Wisell.

Alla över 70 år känner sig inte som äldre – vad är uppmaningen till dem?

– Många äldre känner sig påhoppade: "Vi är ju så pigga och det går inte jämföra oss med äldre i andra länder". Nä, det kanske vi inte kan men vi har inte tillräckligt underlag för att säga att svenska åldringar kommer att klara sig mycket bättre.

Vad vet vi om ålder som riskfaktor?

Det är rapporter från Kina och Italien som har visat att ålder är den främsta riskfaktorn, men det är uppdelat i grupperna 70–80 år, 80–90 år och plus 90 år, uppger Karin Tegmark Wisell.

– Vi ser det som rationellt att peka på gruppen 70 år och uppåt, men att det är en stigande risk med stigande ålder. Det är också en stigande risk om man har någon form av kronisk sjukdom, säger hon.

Bland svåra fall finns det en överrepresentation av personer med hög ålder som har bakomliggande sjukdomar som högt blodtryck, lungsjukdom, hjärt- kärlsjukdom och diabetes.

Kan äldre umgås med andra äldre som har undvikit kontakter med omvärlden?

– Smittan kan ske även bland äldre. Även där bör man undvika större samlingar och många äldreboenden har ju dragit ner på den typen av samlingar. Är det något som måste genomföras för det psykosociala välbefinnande eller annat måste man se till att vara väldigt strikt med hygiendelarna och att man inte sitter för nära varandra.

Hur länge dröjer det innan de äldre kan umgås med sina nära och kära på ett normalt sätt igen?

– Det vi kan titta på är ju hur det har varit i Kina, särskilt då i Hubeiprovinsen. Vi får anta att det började där i december någon gång och sedan var det ju i början av mars som man kunde märka av att det gick ner med antalet smittade. I det scenariot kan vi ju då tala om tre månader. Sedan vet man aldrig hur det kan utveckla sig i en svensk sättning, men vi pratar ändå om månader, säger Karin Tegmark Wisell.

Även om smittspridningen avtar framåt sommaren finns risken att viruset kommer tillbaka till hösten.