Inrikesministern om utvecklingen: Det kommer bli värre

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Världen riktar blicken mot Sverige, som till stor del håller öppet trots coronapandemin.

Nu stiger kurvan med antalet dödsfall kraftigt.

– Allt tyder på att det blir avsevärt värre, säger inrikesminister Mikael Damberg i en intervju med Aftonbladet TV.

Restauranger är öppna, kollektivtrafiken rullar på och många går till jobbet som vanligt.

Det svenska sättet att ta sig an coronasmittan har flera gånger fått kritik från både experter och toppolitiker. I stället för tvingande lagar har vi regler och riktlinjer där mycket ansvar läggs på medborgarna.

– Om individer inte tar ansvar spelar det ingen roll om vi har regler eller någonting. Om man inte följer de här viktiga reglerna i ett sånt här allvarligt läge, då får man allvarlig smittspridning, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Det kommer bli värre

På tisdagen bekräftades 59 personer döda, vilket innebär att totalt 239 personer har dött i viruset i Sverige. Samhället jobbar nu för att kunna hantera det växande antal fall av viruset, menar Mikael Damberg.

– Det är ett allvarligt läge för Sverige. Precis som vi ser i andra europeiska länder ökar smittan, och vi har varnat för detta i flera veckors tid.

Mikael Damberg under en pressträff.

Sjukvården ställer nu om, personal flyttas och jobbar längre. Intensivvården byggs ut och antalet virustest ska bli fler.

– Vi har många som inte jobbar inom sjukvården längre som har räckt upp en hand och sagt att de vill hjälpa till. Jag tror det är viktigt att vi ser att sjukvården behöver mer personella resurser.

Du nämner många åtgärder, men tror du att det kommer räcka?

– Vi vet redan nu att det är fler som kommer att dö i Sverige. Fler människor kommer insjukna. Allt tyder på att det blir avsevärt värre, innan det blir bättre.

Inrikesministern betonar vikten på allas ansvar att följa Folkhälsomyndighetens råd, för att avlasta vården.

– Det är vad vi gör i dag som kommer avgöra hur sjukvården har det om två veckor, säger inrikesministern.