Inget åtal mot SD-ledamoten Reslow

Åklagaren: ”Jag har inget vittne”

avMattias Sandberg, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SD-ledamoten Patrick Reslow har utretts för misstänkt bedrägeri - efter att vid en mängd tillfällen bokat dyra boenden åt sin familj och skickat hela notan till skattebetalarna.

Nu har chefsåklagare Joakim Zander beslutat sig för att inte väcka åtal.

– Jag kan visa att han har bokat för fler än sig själv. Men jag kan inte visa att de sedan har checkat in, säger Zander till Aftonbladet.

SD-ledamoten och juristen Patrick Reslow, som gick över från Moderaterna under 2017, kostade skattebetalarna över en miljon kronor i tjänsteresor under den förra mandatperioden.

Aftonbladets stora granskning ”Maktens kvitton” har visat hur Reslow gång efter gång bokat dyra boenden åt sin familj - och skickat hela notan till skattebetalarna.

I oktober förra året inleddes en förundersökning om misstänkt bedrägeri.

Inget åtal

Nu har chefsåklagare Joakim Zander beslutat sig för att inte åtala Patrick Reslow.

– När det gäller övernattningar på hotell så kan jag inte förvänta mig en fällande dom. För jag kan inte visa att att han delat hotell med någon annan och att han därför är skyldig att ange det i sina reseräkningar. Jag har inget vittne eller någon som kan gå i god för att han checkat in tillsammans med sin familj, säger Zander.

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Riksdagsledamoten Patrick Reslow (SD), här tillsammans med Jimmie Åkesson.

Hotell bekräftar

Aftonbladets granskning har visat att vid 22 tillfällen har Reslow låtit skattebetalarna stå för dyra hotellrum för upp till nästan 4 000 kronor per natt, familjerum, lägenheter eller rum för fler än en person - under helger eller datum då hans hustru har tagit ut olika former av ledighet från sitt jobb.

Resorna har skett både under hans tid i Moderaterna och i Sverigedemokraterna.

Flera hotell vill inte lämna ut uppgifter.

Men i 11 av de 22 fallen har Aftonbladet fått bekräftat av hotellanställda och uthyrare att Reslow bokat boendena åt två vuxna och ett barn.

”Lite märkligt”

– Det kan te sig lite märkligt att Reslow i så många fall har anmält att familjen ska följa med när han har bokat hotell. Men regelverket är utformat så att han ska ha bott på hotellet tillsammans med någon annan för att han ska ange det i sina reseräkningar, säger Zander.

–Jag kan visa att han har bokat för fler än sig själv. Men jag kan inte visa att de sedan har checkat in. Det finns ingen på hotellen som kan erinra sig om han varit ensam eller om det har varit flera.

”Väldigt märkligt”

Zander uppger att man inte lyckats hitta något vittne som kan bekräfta att Reslow haft med sig familjen vid de olika incheckningarna på hotellen.

– Vi har fått fram bokningarna, när de är gjorda och hur de ser ut. Men vi har inte lyckats få fram någon som kan erinra sig det mottagandet. Och det är inte så märkligt att det ligger till på det sättet.

Men då har ni också sett att det vid en mängd tillfällen är bokat för två vuxna och ett barn?

– Visst, så ligger det till och det är därför jag har drivit förundersökningen för det har varit väldigt märkligt.

Ljög om lyxsvit

Reslow har lämnat olika versioner om sina boenden för Aftonbladet och även ljugit om att hans familj inte var med honom under en tjänsteresa till Singapore.

Där bodde Reslow i en lyxsvit på 79 kvadratmeter på ett femstjärnigt lyxhotell i åtta nätter tillsammans med fru och barn för totalt 32 000 kronor - utan att göra avdrag.

Trots det valde åklagaren att lägga ner misstanken om brott för den resan, eftersom åklagaren menade att Reslow haft andra utgifter som han bekostat själv och att staten därmed inte lidit någon skada.

Det som hade krävts för att överhuvudtaget kunna väcka åtal är att någon har sett att de har sovit med honom?

– Ja, det kan man säga. Min bedömning har under förundersökningen har varit en annan. Att det skulle räcka att han har bott med familjen i Singapore utan att ange det i sin reseräkning och att det skulle smitta av sig på de andra resorna. Men det räcker inte, säger Zander.

Återbetalade festresa

Efter Aftonbladets granskning återbetalade Reslow olika ersättningar han fått från riksdagen i samband med en festresa och en golfweekend.

Enligt åklagaren har Reslow i förhör uppgivit att han gjorde fel som återbetalade pengarna.

– Han hävdar att det var en reaktion på skriverierna, säger Zander.

Aftonbladet har sökt Patrick Reslow för en kommentar.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM