Abortförespråkare: ”Vi förbereder oss på det värsta”

Abortstriden: Har en plan för när sista kliniken stänger

Publicerad 2019-07-08

Aborter som förbjuds, läkare som hotas med fängelse och politiker som säger att kvinnor kommer att dö.
Hur långt ska man gå för att skydda det som anses leva?
Och när börjar egentligen ett liv?
Under sju dagar reser Aftonbladet genom Alabama, Louisiana och Mississippi – och tre av USA:s hårdaste abortlagar.
Det här är Abortstriden – en resa genom amerikansk abortlagstiftning.


NEW ORLEANS. Bara tre abortkliniker finns kvar i Louisiana i USA, en delstat med 4,6 miljoner invånare.

Kvinnorättsorganisationer säger sig ”förbereda sig på det värsta” och har redan en plan för vad som ska göras dagen då den sista kliniken stänger.

– Kvinnor kommer att dö, säger Michelle Erenburg vid organisationen Lift.

Abortförespråkare i delstaten Louisiana i USA kämpar i motvind. Flera opinionsundersökningar har visat att en majoritet av befolkningen på 4,6 miljoner människor är ”helt eller delvis” emot abort.

I april röstade representanthuset igenom ett förslag som skulle skriva in i delstatens konstitution att kvinnor inte har någon rätt till abort, och att att inga allmänna medel ska gå till aborter – inte ens vid fall av våldtäkt, incest eller vid fara för kvinnans liv.

Och så sent som i slutet av maj skrev guvernören under en lag som skulle förbjuda all abort efter vecka sex. Enligt abortmotståndarna är det vid denna tidpunkt som hjärtslag kan upptäckas hos fostret och lagen kallas därför för ”hjärtslagslagen”.

– Jag blev besviken men inte förvånad när han skrev under den. Louisiana brukar räknas som den andra mest restriktiva delstaterna i USA vad gäller abort, säger Michelle Erenberg, en av grundarna till kvinnorättsorganisationen Lift Louisiana.

Antalet kliniker minskar dramatiskt

På bara åtta år har antalet abortkliniker i delstaten gått från sju till tre. Nya, restriktiva abortlagar som gör det svårare för verksamheten har röstats igenom varje år.

I dag finns krav på att patienter måste komma på en ”konsultation” innan de gör abort, där de får information som ska få dem att inte vilja göra den. Läkaren måste bland annat göra ett ultraljud och beskriva vad som syns på bilden, enligt delstatens lagar.

”Hjärtslagslagen” är en så kallad ”trigger law”, ett försök att få landets högsta domstol att kasta omkull det så kallade ”Roe mot Wade”-fallet från 1973, som slog fast att kvinnor har rätt till abort enligt USA:s konstitution. Flera andra delstater har röstat igenom liknande lagar i år, trots att de alltså strider mot ”Roe mot Wade”-fallet, i hopp om att de ska leta sig upp till högsta domstolen.

”Kvinnor kommer att dö”

Enligt kvinnorättsorganisationer i Louisiana kommer nya abortlagar innebära att fler kliniker stängs ner. Det skulle innebära att kvinnor i delstatens södra delar skulle behöva resa cirka 50 mil för att göra en abort.

– Abortklinikerna har redan i dag extremt många krav på sig. Nyligen beslutades det att de måste spara patientjournaler under en väldigt lång tid. Vi är väldigt oroliga för kvinnornas konfidentialitet och rädda för att de kommer att kunna ställas inför rätta i framtiden för sina aborter, säger Michelle Erenburg.

Michelle Erenburg, grundare till kvinnorättsorganisationen Lift Louisiana.

Hon pekar på att antalet personer som sitter i fängelse har ökat de senaste åren i Louisiana.

– En domare som är abortmotståndare skulle potentiellt kunna hitta ett sätt att döma kvinnor för abort i framtiden för att få dem fängslade. Det måste vi vara förberedda på.

Hon ser många allvarliga konsekvenser om den nya ”hjärtslagslagen” skulle träda i kraft:

– Kvinnor kommer att dö. Redan i dag har vi en skyhög mödradödlighet i Louisiana, särskilt bland svarta kvinnor.

Planen: Skicka till andra delstater

Men Lift Louisiana och andra kvinnorättsorganisationer har en plan för hur dödssiffran ska hållas nere. Just nu pågår förberedelser för att kunna skicka kvinnor till andra delstater där abort fortfarande är tillgängligt.

– Vi förbereder oss på det värsta. Avstånden till närmaste abortklinik kan komma att bli enorma och då måste vi hjälpa till, säger Michelle Erenberg.

I granndelstaten Mississippi finns i dag endast en abortklinik kvar, i Alabama finns det tre.

– Jag är rädd för att vi kommer gå från tre till en abortklinik i Louisiana innan det här året är slut, säger Michelle Erenberg.

GRAFIK: PAUL WALLANDER

Läs fler artiklar i serien:

De vill göra abort otänkbart: ”Inget preventivmedel”
Jämför aborter med Förintelsen: ”Brott mot mänskliga rättigheter”
Våldtäkt inget undantag i nya abortlagen: ”Vill skydda mänskligt liv”
”Svarta kvinnor uppmuntras göra abort”
Guvernören skrev under abortlag – nu sviks han av sina egna