Turkiska medborgare fängslade i Libyen

avTT

1 av 2 | Foto: Mohammed El-Sheikhy/AP/TT
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar har beordrat attacker mot turkiska mål i landet. Nu meddelar utrikesdepartementet i Ankara att sex turkiska medborgare hålls fångna av Haftars styrkor.

"Fängslandet av sex av våra medborgare av illegala milisstyrkor länkade till Haftar är en bandithandling och sjöröveri. Vi förväntar oss att våra medborgare släpps omedelbart", står det i ett uttalande.

Uttalandet ger ingen information om var turkarna fängslats eller var de hålls, men det fortsätter med att Haftars östlibyska styrkor kommer att vara "legitima mål" om inte medborgarna släpps.

Haftar har tidigare beordrat sina styrkor, Libyens nationella armé (LNA), att attackera turkiska fartyg och intressen sedan han på senare tid förlorat mark i striderna mot miliser som är lojala med den FN-erkända enhetsregeringen (GNA).

På söndagskvällen stoppades all trafik på den internationella Mitigaflygplatsen i de östra utkanterna av Tripoli. Haftars styrkor uppgav senare att ett av deras stridflygplan skjutit ned en turkisk drönare vid flygplatsen.

"Flygfarkosten hade förberetts för att attackera våra väpnade styrkors positioner", skriver LNA på sin Facebooksida.

"Kommer att hämnas"

Myndigheterna i den östlibyska staden Ajdabiyya uppger att två turkiska medborgare gripits där. Om dessa två tillhör de sex som turkiska utrikesdepartementet nämner är dock oklart.

Turkiet är allierat med GNA. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare bekräftat att hans land förser GNA med vapen under ett "militärt samarbetsavtal".

Tidigare under söndagen sade Turkiets försvarsminister Hulusi Akar till statliga medier att landet ska hämnas om Haftars styrkor går till attack mot turkiska mål i Libyen.

– Priset för en fientlig attityd eller attacker kommer att bli högt. Vi kommer att hämnas på det mest effektiva och kraftiga sätt, sade han till den statliga nyhetsbyrån Anatolia under G20-mötet i Osaka i Japan.

Anklagar Ankara

Akar sade också att Turkiets engagemang i Libyen "bidrar till fred" i regionen.

Haftar och hans milis får i sin tur stöd från bland andra Egypten, Förenade arabemiraten, Ryssland och Saudiarabien.

LNA kontrollerar de östra delarna av landet och stora delar av de södra. Men tidigare i veckan förlorade Haftar kontrollen över staden Gharyan. Det var en viktig bas för LNA:s militäroffensiv mot huvudstaden Tripoli som startade i april men som stoppades i stadens södra utkanter.

LNA:s talesperson Ahmad al-Mismari anklagade på lördagen Ankara för att ha medverkat i striderna i Gharyan "med soldater, flygplan och fartyg". Han sade också att turkar i Libyen kommer att gripas och alla flyg till och från Turkiet förbjudas.