Stig, 80, var undernärd – nu har han fått plats på korttidsboende

Publicerad 2019-07-05

Trots att Stig, 80, var mager, ovårdad och orkeslös nekades han plats på äldreboende. Nu, efter att situationen uppmärksammats, har han fått plats på ett korttidsboende.

– Vi blev superglada, tårarna började komma, säger sonen Robert Selberg.

Nästan 20 000 personer har delat Marina Björkmans inlägg på Facebook. Där beskriver hon hur hennes pappas lägenhet, i Luleå, var en enda stor röra när hon besökte den i slutet av juni. 80-årige Stig vägde bara 50 kilo och hans BMI låg på 15. Marina hittade avföring i sängen – och urin på golvet.

– Jag blev helt chockad. Han ligger i sängen. Det är inte städat på mellan sex och tio veckor, enligt hemtjänsten, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Trots en rad missförhållanden har Stig nekats plats på äldreboende. Enligt Marina behöver han konstant tillsyn, något som inte har fungerat med hemtjänst.

Fick plats – efter stort engagemang

På tisdagseftermiddagen träffade Stigs son Robert Selberg representanter från Luleå kommun. De har tidigare hävdat att 80-åringen inte själv uttryckt sin önskan att få plats på ett boende. Men efter stort engagemang från allmänheten har Stig nu fått plats på ett korttidsboende.

– Vi blev superglada, tårarna började komma. Det var skönt att det ledde till någonting, säger Robert Selberg.

Enligt honom är det allmänhetens påtryckningar som fått kommunen att agera.

– Det är rörande. Man har ju sett liknande fall hos andra och det är synd att det ska behöva vara så. Men det är skönt att folk ger sin support.

Vad säger Stig?

– Han är ju jätteglad över det här. Han får äta god mat och vara med andra människor. Innan fick han mikrad mat.

Nu hoppas familjen att Stig får en permanent plats så snart som möjligt.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten har kommunen gjort en Lex Sarah-anmälan och utöver det startat en egen utredning.

Följ ämnen i artikeln