Utredning vill infoga nätläkare i vårdsystem

TT

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2019-09-30

Göran Stiernstedt, regeringens särskilde utredare om primärvårdens organisation, presenterar ett slutbetänkande på tisdagen. Arkivbild.

En ny utredning om primärvårdens organisation ser stora brister som kan leda till ojämlik och ineffektiv vård.

Nätläkarnas närvaro måste enligt utredarna integreras i ett reformerat vårdval, där patienterna knyts närmare till den vårdcentral de valt.

Utredningen, som letts av läkaren och tidigare sjukhuschefen Göran Stiernstedt, lämnar sitt slutbetänkande på tisdagen. Där riktas skarp kritik mot den vårdvalsreform som genomfördes 2010 och som enligt utredningen lett till bristande kontinuitet och därmed dålig patientsäkerhet och tillgänglighet.

Förbättrad kontinuitet

"För att stärka jämlikheten föreslår vi flera åtgärder i riktning mot ett mer nationellt system", skriver Stiernstedt på Dagens Nyheters debattsida.

Utredarna föreslår att patienter "på förhand och mer långsikt väljer den vårdcentral som ska utföra vården". Utredningen vill också se en enhetlig nationell patientavgift i primärvården på 100 kronor.

Fysisk nätläkarvård

Slutbetänkandet siktar sedan in sig på nätläkare "som skapat debatt genom en aggressiv marknadsföring och ofta anklagats både för att skapa onödiga besök och kostnader samt spä på ojämlikhet i vården".

Utredarna vill att nätläkarnas verksamhet integreras i vårdsystemet för att kunna ta del av offentlig finansiering. Nätläkare bör därför ansöka om etablering i var och en av landets regioner och "tillhandahålla möjlighet till fysisk vård, antingen genom egen försorg eller via avtal med underleverantör", kräver utredningen.